Sari la conținut

Diagnosticată greșit: durerea de spate a acestei femei de 33 de ani ascundea un diagnostic fatal

durere spate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Exerciții pentru corectarea posturii

Când medicul primar al lui Colleen Farrell i-a spus că are un mușchi dislocat, diagnosticul nu a convins-o – iar durerea s-a înrăutățit.

„Nu sunt străină de problemele de sănătate. La 19 ani, am fost diagnosticat cu colită ulcerativă, o boală inflamatorie intestinală asemănătoare cu boala Crohn care provoacă diaree și dureri abdominale. Persoanele cu colită ulceroasă au, de asemenea, un risc mai mare de cancer colorectal, deoarece boala poate duce la modificări ale mucoasei colonului.  Așa că am știut întotdeauna că extirparea colonului, pentru a preveni posibilitatea cancerului de colon, era o probabilitate mare.

În timpul unei colonoscopii de rutină, când aveam 27 de ani, medicul meu a descoperit modificări precanceroase – de fapt a spus că am unul dintre cele mai rele colonuri pe care le-a văzut vreodată. Pentru a preveni aceste schimbări precanceroase să devină cancer, mi-a îndepărtat colonul. Asta mi-a cerut să trăiesc cu o pungă de stomie – o pungă conectată la o deschidere din abdomen care adună deșeurile care ar fi în mod normal dirijate prin colon.

După acea operație, mi-am făcut viața de câțiva ani. Am avut controale regulate cu specialistul meu gastrointestinal în timp ce lucram ca redactor pentru un post de televiziune din Rochester, New York, și în timpul liber ca și chelneriță. Șapte ani mai târziu, însă, am început să simt o durere care avea să-mi schimbe viața pentru totdeauna”.

Primul simptom

„Era toamna 2014. La slujba mea de chelneriță, m-am aplecat să iau o cutie de sticle pentru bar și am simțit o durere foarte ascuțită, înjunghiată, în spate. Mi-am spus că îmbătrânesc (aveam 33 de ani) și nu m-am gândit prea mult la asta. Dar durerea a rămas cu mine și s-a agravat progresiv, evoluând într-o durere surdă pe care o simțeam în timp ce stateam, conduceam și chiar încercam să dorm. Nu puteam să mă așez confortabil mai mult de câteva minute la un moment dat. Așa că am fost la medicul meu primar pentru a vedea ce se întâmplă”.

Doctorul meu m-a pus să fac o mulțime de exerciții de întindere și apoi a spus că crede că am „un mușchi dislocat” în sacrul meu – structura osoasă triunghiulară din partea inferioară a spatelui, cunoscută și sub numele de coccis. Mi s-a părut o parte a corpului cu adevărat dificil de rănit, dar am acceptat diagnosticul. Mi-a prescris un relaxant muscular ușor pentru a atenua durerea constantă”.

În acel weekend, trebuia să-mi vizitez familia la două ore distanță. I-am spus mamei: „Nu am cum să stau în mașină atât de mult”. Pur și simplu nu puteam să o fac.

Relaxantul muscular nu făcea nimic. Așa că am sunat la cabinetul medicului meu, spunându-le că am nevoie de ceva mai puternic. Acesta a fost momentul în care criza opioidelor se răspândea într-adevăr în mod public, iar medicii nu dădeau anumite medicamente pentru durere ca înainte, ceea ce am înțeles.

Asistenta cu care am vorbit mi-a spus să acord mai mult timp relaxantului muscular.

O călătorie la urgență și la chirurgie

Câteva săptămâni mai târziu, am observat că îmi schimbam cu adevărat comportamentul pentru a se adapta acestei dureri. Când conduceam, îmi poziționam corpul într-o parte, astfel încât să nu pun prea multă presiune pe partea dreaptă a fundului meu și pe partea inferioară a spatelui, unde durerea se resimțea cel mai mult. Când mă așezam pe un scaun, mă întorceam puțin, foarte precaut.

Am incercat si eu sa slabesc putin. Pierderea în greutate nu a fost drastică, dar părea că iese mai ușor decât în anii trecuți. De asemenea, era mai greu să mă simt confortabil noaptea. Am încercat să accept și să suport, crezând că se va îmbunătăți.

Apoi, într-o noapte, durerea a făcut furori, așa că m-am ridicat și m-am dus la spital.

”Este o afecțiune foarte dureroasă care a fost legată de colita ulceroasă și aș avea nevoie de o intervenție chirurgicală a doua zi pentru a opri durerea și a preveni creșterea acesteia”. Evident, nu m-am bucurat să aud asta, dar părea că erau pe drumul cel bun. Mi s-au dat medicamente pentru durere să dorm peste noapte la urgență și, în sfârșit, am început să simt o ușurare mentală și fizică.

A doua zi dimineața, am avut o mică intervenție chirurgicală în care mi-a fost înfipt un ac în rect pentru a drena abcesul. Chirurgul meu, care este foarte respectat în Rochester, mi-a spus că abcesul este destul de rău și că este posibil să se întoarcă. Aproximativ trei săptămâni mai târziu, când durerea și disconfortul au început din nou, am știut nu trebuie să mai aștept. M-am întors la chirurg pentru un alt drenaj, dar abcesul a continuat să revină. În jurul celei de-a patra vizite, am știut că nu pot continua așa. Spre sfârșitul acelei vizite, chirurgul meu a venit și mi-a spus, după un examen mai amănunțit, că crede că a găsit o tumoare.

plan de combatere a cancerului
Sursă foto: PDPics/Pixabay

Diagnosticul

Am fost șocată, dar îmi amintesc că i-am spus: „Știam asta”. Totul avea sens. Tot ceea ce am experimentat s-a cristalizat în acel moment. Nu era sigur dacă este malign și a spus că trebuie să aștept opt zile pentru ca rezultatele să revină. A ajuns să fie exact ceea ce mă temeam: cancerul rectal în stadiul patru.

În cele opt zile în care am așteptat acele rezultate, îmi spuneam că am cancer. Am continuat să încerc acel diagnostic pozitiv, încercând să mă aclimatizez cu el și să mă pregătesc pe deplin. Trebuia să mă obișnuiesc cu ideea.

M-am simțit încrezătoare la acea întâlnire, știind că m-am pregătit. Cu toate acestea, când doctorul meu a spus de fapt „Ai cancer”, îmi amintesc că am apucat brațele scaunului în care stăteam, simțind că aș fi fost doborâtă pe spate. Nu eram deloc pregătită. Pur și simplu nu te poți pregăti pentru asta. Nu-mi pasă dacă este o aluniță minusculă sau o tumoare uriașă pe creier, pur și simplu nu ești niciodată pregătit să auzi cuvintele „Ai cancer”.

Am vrut să mă operez imediat, dar nu a fost atât de simplu. Tumora mea avea dimensiunea unei mingi de tenis și apăsa pe o serie de organe din apropiere, inclusiv pe vagin. Am avut nevoie de chimioterapie și, în cele din urmă, de radiații pentru amicșora tumoarea. Apoi a fost necesară o  intervenție chirurgicală majoră de 10 ore pentru a elimina ceea ce a mai rămas. După îndepărtarea tumorii, un chirurg plastician ar trebui să-mi reconstruiască vaginul, deoarece eliminarea tumorii ar necesita să îmi ia extirpe din vagin.

Pentru oricine suferă de simptome misterioase și caută diagnosticul corect, ești cel mai bun avocat al tău; trebuie să te asculți dacă ceva te sâcâie sau nu te simți în regulă. Vorbește, pentru că nimeni altcineva nu o va face pentru tine. Nu ești egoist dacă lupți pentru tine. Continuați să cercetați până când simțiți că nevoile dvs. sunt rezolvate.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel