Sari la conținut

Relația dintre diabet și sănătatea dentară

Diabetul este o boală silențioasă, ale cărei prime semne se văd la o perioadă foarte mare de timp de la debut. Cele mai frecvente simptome sunt: starea de oboseală, de astenie, afecțiunile rinichilor, setea excesivă, foamea exagerată, creșterea apetitului, tulburările vizuale. Există mai multe tipuri de diabet zaharat: diabetul zaharat de tip 1, diabetul zaharat de tip 2 și diabetul gestațional.

Persoanele care suferă de diabet trec printr-un proces anevoios de vindecare, vizibile fiind cicatrizarea mai lentă a rănilor și riscul crescut de infecții. De cele mai multe ori, gura este uscată, din cauza scăderii semnificative a cantității de salivă și, din această cauză, există o probabilitate mare de apariție a cariilor dentare, infecțiilor și leziunilor orale.
O altă complicație cu care se confruntă persoanele cu diabet este vindecarea deficitară a țesuturilor orale. În cazul unei extracții, crește riscul hemoragiei postoperatorii , de aceea, medicii stomatologi realizează intervenția doar dacă nivelul glicemiei este sub 180 mg/dl și se menține constant.
Controlul evoluției diabetului este important și din perspectiva faptului că șansele de a dezvolta afecțiuni gingivale sau boală parodontală scad. Astfel, persoanele diabetice trebuie să fie mult mai atente la igiena orală și să respecte cu strictețe sfaturile medicului stomatolog.

Implantul dentar și diabetul

Diabetul zaharat a fost considerat o contraindicație pentru terapia cu implanturi dentare mult timp, însă studiile și statisticile au arătat că persoanele cu diabet au un control metabolic bun și posibilitatea de a-și recăpăta sănătatea dentară.

Este important de știut că cei care au diabet se pot bucura de o dantură nouă și de dinți ficși cu ajutorul implanturilor dentare. Tehnologia PRGF Endoret, folosită în tratamentul cu implant dentar, grăbește procesul de vindecare de până la șapte ori, astfel că persoanele care au diabet nu trebuie să se îngrijoreze că vindecarea va fi lentă sau incompletă în urma unei intervenții chirurgicale. Rata de succes pentru implanturi dentare este de 100%.

„Persoanelor care au nevoie de intervenții chirurgicale stomatologice și cărora le propunem un tratament cu implanturi dentare prin sistemul Dinți ficși pentru o viață, în 24 de ore le recomandăm să facă, în primul rând, un set de analize generale de sânge, care include și glicemia și hemoglobina glicozilată. Astfel, avem o imagine de ansamblu asupra sănătății generale a pacientului și putem să alegem un plan de tratament personalizat”, explică dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în Implantologie Orală și master în Implantologie Orală și Parodontologie.

Colaborarea pacient diabetic-stomatolog

Este bine să existe o relație apropiată între o persoană cu diabet și medicul său stomatolog, deoarece tratamentul dentar este influențat de mulți factori, de exemplu: tipul de diabet, dacă acesta este controlat sau nu, dacă există complicații, vârsta și greutatea pacientului.
Atunci când o persoană are diabet, este important să fie conștientă de factorii de risc și de complicațiile la care este predispusă, iar afecțiunea necesită atenție și din perspectiva păstrării sănătății dentare.

Primul pas este acela de a preveni acutizarea problemelor. Igiena orală corespunzătoare, care implică un periaj regulat de două ori pe zi, dimineața și seara, folosirea mijloacelor suplimentare de curățare, ca ața dentară și apa de gură, precum și vizitele de rutină la medicul stomatolog pentru control, detartraje și periaje profesionale, efectuate o dată la șase luni, sunt prioritare.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel