Din cuprinsul articolului
În anotimpul rece temperaturile mai scăzute expun organismul la agravarea unor afecţiuni medicale şi de aceea medicii recomandă o grijă sporită mai ales în cazul bolnavilor cronici.
Viroze respiratorii
Da, aceasta nu este o surpriză, dar nu ne-am putea lipsi de această boală. Ea apare în fiecare anotimp, dacă organismul nostru este slăbit. Dar în timpul sezonului rece, probabilitatea de a lua gripă se dublează – sezonul rece începe toamna și durează toată iarna.
Astmul
Aerul rece este un factor major în apariția simptomelor de astm, respectiv respirația șuierătoare și dificultăți de respirație. Persoanele care suferă de astm trebuie să fie atente iarna. Cu un astfel de aer, respirăm mai des și mai mult pe gură, motiv pentru care aerul nu are timp să se încălzească, iar acest lucru provoacă spasme.
Alergiile
Alergiile se pot intensifică și iarna din cauza creşterii sensibilităţii la frig, precum și prin șederea prelungită în încăperi închise, unde contactul cu alergenii are loc mai des. Alergia este însoțită de mâncărimi nazale, ochi apoși, nas care curge sau este înfundat. De asemenea uneori pote să apară şi erupții cutanate, potrivit actualno.com.
Bolile cardiovasculare
Potrivit statisticilor, atacurile de cord apar mai des iarna. Pe vreme rece, tensiunea arterială crește și, astfel, solicită mai mult inima. De asemenea, inima trebuie să lucreze mai mult pentru a menține căldura corpului atunci când este frig. Gerul poate provoca, de asemenea, vasospasm.
Artrita
Multe persoane care suferă de artrită raportează că articulațiile lor devin mai dureroase și mai rigide în timpul iernii. Încă nu există motive exacte pentru acest fenomen, dar sunt considerate posibile o creștere a presiunii atmosferice, hipotermia frecventă, răcelile care reduc tonusul general al organismului și deficiența de vitamina D.
Afecțiunile renale
Frigul este vinovat pentru exacerbarea pielonefritei. Principala regulă în acest caz este să nu te lași răcit. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să sacrifici frumusețea de dragul căldurii, te poți îmbrăca elegant, dar în același timp călduros chiar și în sezonul rece.
Tulburarea afectivă sezonieră
Manifestată sub formă de apatie şi melancolie, aceasta este încadrată ca tulburare depresivă. În acest caz, pot apărea schimbări bruște ale stărilor emoționale – de la furie la plâns. Unul dintre motive este lipsa vitaminei D și ziua luminoasă mai scurtă, ceea ce duce la tulburări în producția de serotonină (hormonul bucuriei) și melatonină (hormonul somnului).