Din cuprinsul articolului
Pacienții cu aceste boli NU ar trebui să mănânce pâine, potrivit medicilor. Pâinea este unul dintre alimentele la care mulți oameni nu pot renunța. Dar, potrivit medicilor, consumul acestui produs este interzis pentru pacienții diagnosticați cu anumite boli.
Ce persoane nu ar trebui să mănânce pâine?
Se recomandă excluderea pâinii de secară pentru boli gastrointestinale și a pâinii de grâu pentru diabetici. Nutriționistului Marina Apleteva arată că persoanele active fizic care nu au contraindicații își pot permite până la trei felii de pâine pe zi.
„În prezența unor boli cronice legate de tulburări ale sistemului digestiv și endocrin, pâinea trebuie consumată cu mare atenție”, notează expertul. Aceasta mai spune că „în unele cazuri, este mai bine să refuzați produsul, deoarece utilizarea acestuia poate contribui la dezvoltarea complicațiilor și exacerbărilor”, adaugă nutriționistul.
Marina Apleteva a atras atenția asupra faptului că pâinea integrală este permisă pentru aproape toată lumea. Problema este că pâinea integrală, preparată corect, este greu de găsit. Atenție sporită la etichete.
Dacă pâinea este într-adevăr realizată din cereale integrale, poate fi inclusă în dieta chiar și a persoanelor supraponderale și diabetice.
„Boabele conțin fibre alimentare solubile și stimulează motilitatea tractului gastro-intestinal”, își amintește nutriționistul.
Câtă pâine se poate consuma pe zi fără a dăuna sănătății?
O persoană are nevoie de 30 de grame de pâine pe zi, potrivit medicului nutriționist. Specialistul mai adaugă că porția depinde și de vârsta, sexul și nivelul de activitate fizică al unei persoane.
De exemplu, pentru femeile moderat active cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani, medicii recomandă să mănânce 1,5-2 felii groase de pâine pe zi, iar femeile peste 50 de ani și mai puțin.
Bărbații cu vârste cuprinse între 19 și 30 de ani au nevoie de 2,5 felii de pâine, în timp ce cei cu vârsta între 31 și 50 de ani au nevoie de 3 felii, iar bărbații de peste 50 de ani nu mai mult de două felii. Potrivit nutriționistului, copiii mici au nevoie de două felii de pâine pe zi.