Condimentul bun pentru creier. Wasabi este o plantă din familia Brassicaceae, familie în care sunt incluse și varza, hreanul și muștarul. Mai este cunoscut și ca hrean japonez, deși hreanul este o cu totul altă plantă.
Rădăcina de wasabi este comercializată în stare crudă sau gata prelucrată sub formă de pastă. Frunzele proaspete de wasabi sunt și ele comestibile și păstrează într-o anumită măsură gustul și iuțeala specifică rădăcinii. Se pot consuma murate peste noapte în oțet cu sare sau fierte și servite cu sos de soia.
Pe langa aromarea mâncării, condimentul are efecte antioxidante și antiinflamatorii, wasabi încetinește deteriorarea celulelor cerebrale și reduce riscul de declin cognitiv, specific adulților în vârstă.
Înaintarea în vârstă vine cu o serie de provocări pentru această categorie de persoane, iar de departe, cea mai mare este cea dată de reducerea capacității cognitive.
Un studiu recent a arătat că wasabi, un condiment tradițional japonez, din aceeași familie cu hreanul, ridichile și muștarul, poate îmbunătății anumite funcții cognitive la persoanele de peste 60 de ani, oferind o modalitate simplă și destul de gustoasă de a îngriji creierul pe măsură ce îmbătrânim.
Elementul-cheie al acestei asocieri este dat de ingredientul 6-metilsulfinil hexil izotiocianat de wasabi (6-MSITC), un compus bioactiv care a fost asociat anterior cu efecte antioxidante și antiinflamatorii care încetinesc deteriorarea celulelor și le protejează.
În timp ce un număr mic de studii au arătat că 6-MSITC are un efect benefic asupra cogniției, acest lucru nu a fost încă testat la adulții în vârstă – persoanele care prezintă cel mai mare risc de declin cognitiv și de probleme conexe precum demența.
”Studiile anterioare au sugerat că antioxidanții și antiinflamatoarele au un rol important în sănătatea cognitivă la adulții în vârstă. Prin urmare, este de așteptat ca 6-MSITC să aibă un efect pozitiv asupra performanțelor cognitive la adulții în vârstă”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată în Nutrients, conform Science Alert.
Echipa a efectuat un studiu la care au participat 72 de adulți cu vârsta de peste 60 de ani pe parcursul a 12 săptămâni. Participanții au fost împărțiți aleatoriu și fără să știe în două grupuri: primul grup a luat o tabletă de wasabi o dată pe zi, în timp ce al doilea grup a luat o tabletă placebo.
La finalul experimentului, cei care au ingerat tablete de wasabi au prezentat performanțe semnificativ mai bune la nivelul memoriei episodice (rememorarea evenimentelor din trecut) și al memoriei de lucru (reținerea temporară a informațiilor), pe baza unei serii de teste cognitive.
Cu toate acestea, nu au fost găsite diferențe semnificative în alte domenii ale performanței cognitive, inclusiv în ceea ce privește raționamentul, atenția și viteza de procesare.
Echipa crede că wasabi, și 6-MSITC, ar putea afecta în special partea hipocampusului din creier, care este deosebit de importantă pentru funcția de memorie.
„Aceste constatări sugerează că aportul de 6-MSITC timp de 12 săptămâni îmbunătățește selectiv funcțiile memoriei de lucru și episodice la adulții sănătoși în vârstă.
Adulții în vârstă cu performanțe cognitive mai scăzute resimt dificultăți în comportamentele zilnice, cum ar fi cumpărăturile, activitățile bancare și gătitul.
Prin urmare, este important să se îmbunătățească funcțiile cognitive la adulții în vârstă”, mai scriu cercetătorii.