Sari la conținut

Care este semnificația Sfinților Mihail și Gavril: Rugă adusă către Dumnezeu

Sfintii Mihail și Gavril
Sursă foto: Creștin Ortodox
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Astăzi, 8 noiembrie 2023, creștinii ortodocși cinstesc Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, potrivit Bisericii. Ce semnifică numele Arhanghelilor sărbătoriți de biserica ortodoxă?

Această sărbătoare a apărut în urmă cu mai bine de 15 secole, atunci când era prăznuit doar Sfântul Mihail. În secolul al V-lea, a fost construită o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail la Thermele lui Arcadius din Constantinopol, astfel că sărbătorirea era legată de amintirea sfințirii acestui lăcaș.

Sfinții Mihail și Gavriil

Sfintii Arhangheli Mihaili și Gavril
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

La scurt timp, a fost adăugat și Sfântul Arhanghel Gavriil, iar în cele din urmă, sărbătoarea a devenit o zi de prăznuire a tuturor cetelor îngerești.

Sărbătoarea dedicată îngerilor este pe data de 8 noiembrie, din două motive, potrivit Bisericii. Primul este legat de faptul că cifra 8 reprezintă simbolul vieții veșnice, iar al doilea, fiindcă între 8 septembrie, când sărbătorim Nașterea Maicii Domnului și această zi, sunt exact nouă săptămâni, după numărul cetelor îngerești.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gaviil mai sunt amintiți de câteva ori în calendarul ortodox. Pe data de 6 septembrie biserica amintește o minune a Sfântului Arhanghel Mihail, săvârșită la Chones, în Colose, din Frigia. Soborul Sfântului Arhanghel este menționat pe 26 martie, dar și pe 13 iulie, potrivit wowbiz.ro.

Semnificația numelui Sfântului Mihail

Conform Bisericii, Sfântul Arhanghel Mihail este conducătorul cetelor îngereşti, arhanghelul cu sabia de foc. Acesta a fost pus de Dumnezeu să păzească intrarea în Rai. În Apocalipsă, Arhanghelul Mihail conduce cetele îngereşti împotriva diavolului.

Se spune că acesta este ocrotitorul armatei. Sfântul Mihail s-a înfățișat Împăratului Constantin cel Mare, arătându-i pe cer semnul Fiului Omului, spunându-i că va învinge în luptă, ceea ce s-a adeverit.

Arhanghelul Mihail îi păzește pe cei răpuși de boală. Dacă veghează la capul bolnavului, acesta va muri, iar dacă se află la picioare, bolnavul va continua să trăiască.

Mihail provine din ebraică (mi- care, ke- ca, El- divinitate) și înseamnă „cine este ca Dumnezeu?”, „cine se compară cu Domnul?”. Potrivit statisticilor, în România, 353.599 de femei poartă numele de Mihaela și 362.891 poartă numele de Mihai.

Semnificația numelui Sfântului Gavriil

Sfântul Arhanghel Gavriil este mesagerul Domnului, dar şi cel ce ţine piept demonilor şi răului. Conform bibliei, a anunțat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloneană, după care i-a arătat viitorul națiunilor.

În tradiția ebraică Gabriel a fost și îngerul pedepsei divine care s-a abătut asupra așezărilor Sodoma și Gomora. Sfântul este cel care a anunțat Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, Nașterea lui Iisus Hristos.

Numele de Gabriel sau Gavriil provine din ebraică și înseamnă „Dumnezeu este puterea mea”, „Dumnezeu este puternic”, acesta deosebit arătând nu doar că Dumnezeu este Atotputernic, ci şi că omul îşi găseşte puterea în Dumnezeu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel