Din cuprinsul articolului
Opt obiceiuri sănătoase pentru inimă care încetinesc procesul de îmbătrânire! Cardiologii americani menționează opt obiceiuri sănătoase pentru inimă, în timp ce în același timp încetinesc semnificativ procesul de îmbătrânire a organismului.
În studiul relevant, ei au descoperit că cei care adoptă toate cele opt obiceiuri pot „taia” cu până la 6 ani vârsta biologică a corpului lor.
Obiceiuri sănătoase recomandate de Asociația Americană a Inimii
Descoperirile se bazează pe date de la peste 6.500 de voluntari, cu o vârstă medie de 47 de ani. Acestea au fost prezentate la conferința Scientific Sessions 2023 a American Heart Association (AHA) din Philadelphia.
Cercetătorii au descoperit că voluntarii cu cea mai bună sănătate cardiovasculară erau cu șase ani mai tineri din punct de vedere biologic în comparație cu vârsta lor reală (cronologică).
Obiceiurile sănătoase ne pot ajuta să trăim mai mult!
„Aceste descoperiri ne ajută să înțelegem mai bine corelația dintre vârsta cronologică și cea biologică. De asemenea, ele ne arată că anumite obiceiuri bune ne pot ajuta să trăim mai mult”, a spus profesor de cardiologie, epidemiologie și pediatrie la Universitatea Northwestern din Chicago.
Cele opt obiceiuri sunt deja recomandate de Asociația Americană a Inimii (AHA), care le numește Life’s Essential 8. În esență, aceștia sunt patru factori de stil de viață și patru indicatori de sănătate cărora ar trebui să fim atenți. Aceste opt obiceiuri sunt după cum urmează:
- Urmând o dietă sănătoasă
- Evitarea fumatului
- Activitate fizică sistematică
- Somn adecvat
- Menținerea unei greutăți corporale sănătoase
- Controlul colesterolului
- Reglarea tensiunii arteriale
- Control bun al glicemiei (zahărului).
Noul studiu
Pentru a evalua vârsta biologică a voluntarilor lor, ei s-au uitat la vârsta lor fenotipică. Acesta este calculat pe baza vârstei cronologice plus rezultatele la nouă teste care evaluează:
- Metabolismul;
- Funcționarea organelor;
- Niveluri de inflamație.
Aceste teste includ măsurarea glucozei (zahărului), creatininei și proteinei C reactive (CRP). Când vârsta fenotipică este mai mare decât vârsta cronologică, înseamnă că organismul îmbătrânește înainte de timpul său.
„Am descoperit că o sănătate cardiovasculară mai bună a fost asociată cu o încetinire semnificativă a vârstei biologice, estimată pe baza fenotipică. Într-adevăr, asocierea a fost dependentă de doză. Aceasta înseamnă că, pe măsură ce sănătatea cardiovasculară s-a îmbunătățit, vârsta biologică a scăzut ”, a spus cercetătorul principal și profesor asistent de Epidemiologie la Universitatea Columbia.