Din cuprinsul articolului
Un concept relativ nou în psihologie şi derivat oarecum din cultura pop este cel de „autism digital”. Denumirea nu are legătură cu autismul în sine, iar unii contestă folosirea termenului de „autism” pentru a desemna cu totul altceva, în contrast cu seriozitatea condiţiei medicale în sine.
Prin „autism digital” se înţelege acea stare de detaşare în care un utilizator de tehnologie intră după ce este acaparat de conţinutul furnizat. De exemplu, în faţa laptopului sau cu tableta ori smartphone-ul în mâini, tindem spre o imersiune în conţinutul Facebook, YouTube, spre o adâncire în filme, e-mail-uri mesaje. În această stare de detaşare afectul devine plat, nu reacţionăm la stimuli exteriori cu aceeaşi rapiditate ca în alte ocazii sau tindem să nu reacţionăm deloc la ei, atenţia este acaparată de un singur obiect sau o singură activitate (un film care se derulează pe ecran, derularea mesajelor de pe Facebook sau cititul ştirilor).
Printre alte lucruri pe care „autismul digital” le implică se numără detaşarea emoţională, în special în activitatea de socializare online, precum şi o distanţare de dorinţa de a socializa în sine.
Autismul digital se datorează intoxicării cu tehnologie
Medicii din întreaga lume atrag atenția asupra „autismului digital” în rândul copiilor, un fenomen din ce în ce mai întâlnit chiar și în țara noastră.
„Autismul digital dobândit este din cauza super-super intoxicării cu tehnologie, în care copilul nu se mai poate desprinde de telefon, tabletă, și devine dependent total cerebral de această tehnologie. Nu mai poate să iasă afară”, a spus medicul Vlad Ciurea la Antena 3 CNN.
Potrivit reputatului medic neurolog, telefonul și tableta trebuie folosite doar pentru scris și informații, însă nu trebuie să petrecem foarte multe ore, deoarece apare „intoxicarea cu tehnologie”.
„Concentrează în anumite zone profunde din sistemul nervos aceste informații, iar toată activitatea creierului stă pe loc. Eu nu mă mai mișc, eu nu mai înot, nu mai vorbesc și stau numai și numai pe informații”, a explicat profesorul universitar Dr. Vlad Ciurea, medic primar Neurochirurgie.
Dacă le lași copilașilor în mână o tabletă sau un telefon, nu se pot desprinde de ele.
„Nu trebuie să aveți adicție, să stați ore pe Facebook. (…) Dacă le lași copilașilor în mână o tabletă sau un telefon, nu se pot desprinde de ele. Am avut surpriză chiar cu nepotul meu. Și știți cum l-am convins să se desprindă de el? I-am pus o minge în brațe. A descoperit mingea și a plecat după ea”, a dezvăluit dr. Ciurea, la iTHINK cu Iusti Fudulu pe Antena3 CNN.
Vlad Ciurea: trebuie să ne punem creierul în funcțiune
Foarte grav, avertizeză medicul, este statul la telefon noaptea.
„Sunt copii care se joacă și noaptea pe telefon. Este foarte, foarte grav. Li se modifică ochii cu privirea concentrată, nu mai asta văd, nu mai știu nimic ce e în jur…(…) Vedeți că sunt tineri care trec strada uitându-se pe sms-uri, pe tabletă. Am văzut tinerii care merg la restaurant, la cofetărie, și stau față în față și se uită pe telefon, nu își vorbesc. Dar de ce ați venit? (…) Trebuie să fim creativi! Vrem să fim deștepti? Trebuie să ne punem creierul în funcțiune, să nu stăm să butonăm telefonul, să ieșim afară, să ne găsim verbele, cuvintele, să ieșim la aer curat, să ne plimbăm. Toate aceste lucrurile sunt benefice pentru creier”, a explicat medicul Vlad Ciurea.
Medicul avertizează asupra faptului că „super-super intoxicarea cu tehnologie duce la autism digital dobândit”.
„Autismul este că tu ești în propria ta celulă, cameră, nu mai știi ce e în jurul tău. Este o izolare. (…) Autismul digital dobândit este din cauza super-superintoxicării cu tehnologie. Copilul nu se mai poate desprinde de telefon, tabletă, și devine dependent total cerebral de această tehnologie. Nu mai poate să iasă afară. (…) Îmi pare rău că este războiul din Ucraina. Cel mai bun tratament pentru autism este Delfinoterapia, iar în Odesa era un astfel de centru cu delfini. Delfinii sunt cel mai bun tratament, nu mai spun de cățeluși”, a transmis reputatul medic.