Din cuprinsul articolului
Simptom ignorat. Un nou sondaj al Asociației Americane de Inimă a constatat că supraviețuitorii unui atac de cord sau a unui accident vascular cerebral nu erau familiarizați cu un indiciu cheie privind colesterolul.
Colesterolul LDL, adesea numit „colesterol rău”, reprezintă o amenințare semnificativă pentru sănătatea cardiovasculară.
Un sondaj recent din 2023 realizat de Asociația Americană a Inimii (AHA) și Sondajul Harris evidențiază un decalaj îngrijorător în conștientizare, în special în rândul celor care s-au confruntat deja cu atacurile de cord sau accidente vasculare cerebrale.
Simptom ignorat de pacienții cu atac de cord sau AVC
Un uimitor 70% dintre supraviețuitori, relevă sondajul, nu sunt conștienți de termenul „colesterol rău” și de implicațiile acestuia, evidențiind o lacună critică în cunoștințele publice și o nevoie urgentă de educație pe scară largă.
Colesterolul este o substanță ceroasă care este creată de ficat și poate fi, de asemenea, introdusă în organism prin anumite alimente, în special surse animale, cum ar fi carnea și produsele lactate cu grăsimi.
Colesterolul trece prin fluxul sanguin, atașat de lipoproteine. Există două tipuri principale de aceste lipoproteine:
- lipoproteinele de înaltă densitate (HDL), cunoscute sub denumirea de colesterol „bun”
- lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul „rău”.
Împreună cu trigliceridele, acestea formează nivelul de colesterol total, conform AHA.
„Există o lipsă generalizată de conștientizare și înțelegere a publicului cu privire la colesterolul rău și impactul acestuia asupra sănătății cardiovasculare. Deoarece colesterolul rău de obicei nu are simptome, descoperim adesea că mulți pacienți nu știu că sunt în pericol sau cum să-l atenueze”, a declarat Joseph C. Wu, actualul președinte al Asociației Americane a Inimii, într-un comunicat de presă.
Colesterolul crescut poate duce la formarea de depozite grase, sau plăci, în artere, crescând astfel riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Sondajul AHA a constatat că, în timp ce 75% dintre supraviețuitorii unui atac de cord și un accident vascular cerebral au raportat că au colesterolul crescut, doar 49% au recunoscut necesitatea de a acorda prioritate scăderii acestuia, potrivit thehealthy.com.
Mai mult, 47% dintre supraviețuitori nu sunt conștienți de nivelul de colesterol, în ciuda rolului său crucial în prevenirea evenimentelor cardiovasculare suplimentare.
Recomandarea specialiștilor
Donald M. Lloyd-Jones, fostul președinte al Asociației Americane a Inimii și președinte al departamentului de medicină preventivă de la Northwestern Medicine, oferă un ghid clar despre gestionarea colesterolului.
„Recomandăm ca tuturor adulților cu vârsta de peste 20 de ani să li se verifice colesterolul la fiecare patru până la șase ani, atâta timp cât riscul lor rămâne scăzut.”
Dr. Lloyd-Jones explică că, după ce un pacient împlinește 40 de ani, profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să utilizeze un calcul specific pentru a evalua riscul de 10 ani al unei persoane de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral, iar cei cu antecedente de astfel de evenimente ar putea avea nevoie să aibă colesterolul verificat mai frecvent.
Dr. Lloyd-Jones subliniază, de asemenea, rolul critic al cunoștințelor în gestionarea sănătății, menționând că „cunoașterea este putere. Cu cât știi mai multe, cu atât poți face mai mult pentru a reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral în viitor.”