Din cuprinsul articolului
O dietă sănătoasă este cea alcătuită din alimente bogate în vitamine, minerale și proteine, care ajută la buna dezvoltare și funcționare a organismului. Prin consumul acestor micronutrienți esențiali, ajută la „îndeplinirea unor funcții de bază, dar vitale, cum ar fi permiterea transmiterii impulsurilor nervoase pentru ca inima să bată”, potrivit informațiilor Asociației Mexicane de Diabet.
De exemplu, unul dintre principalele alimente care conțin cea mai mare sursă de nutrienți și minerale sunt fructele și legumele, deși, pentru a vedea efectele acestora asupra organismului, ideal este să o facem constant și zilnic, însă este important să avem aprobarea unui medic expert, care, în funcție de nevoile și caracteristicile fiecărei persoane, să ne recomande consumul acestora.
Deși aceste substanțe ajută organismul în diferite moduri, un consum disproporționat al acestora poate duce la boli grave, cum ar fi, de exemplu, diabetul de tip 2 sau insuficiența cardiacă.
În multe părți ale lumii, aceste vitamine sunt vândute pe bază de rețetă, fie în farmacii, fie în supermarketuri, dar mulți oameni au tendința de a le cumpăra fără rețetă; de fapt, potrivit Asociației Mexicane de Diabet, „aceste produse au fost create pentru a umple lacunele din dietă și singurele persoane calificate pentru a determina dacă trebuie să le adăugăm pentru a ne completa dieta sunt medicii și nutriționiștii”.
Și apoi, platforma a avertizat că administrarea acestor nutrienți fără supravegherea unui expert ar putea cauza „probleme dacă aveți anumite afecțiuni de sănătate sau dacă luați anumite medicamente, deoarece acestea pot diminua efectul lor. Acest lucru este valabil și pentru orice alt supliment, așa că ar trebui să fim precauți ori de câte ori vrem să consumăm ceva nou.
Cine ar trebui să ia suplimente?
Experții recomandă consumul acestora pentru femeile însărcinate, mamele care alăptează, sportivii de înaltă performanță și adulții în vârstă. Cu toate acestea, caracteristicile fiecărei persoane pot varia, astfel încât „dieta trebuie ajustată pentru a satisface aceste cerințe suplimentare și a evita deficiențele, precum și pentru a evita „alergiile sau restricțiile alimentare”.