Din cuprinsul articolului
Vă puteți otrăvi cu arsenic din orez. Milioane de oameni se pun în pericol din cauza unei metode greșite de a prepara orezul, avertizează oamenii de știință.
Un experiment recent a scos la iveală că fierberea orezului într-o oală, până când se evaporă apa, ne poate expune la otrăvirea cu arsenic. Arsenicul contaminează orezul din cauza toxinelor și pesticidelor folosite la cultivare.
Andy Meharg, profesor de biologie la Queens University Belfast, a testat câteva metode de gătit pentru a vedea cum se modifică nivelul de arsenic.
Pentru prima metodă, prof. Meharg a folosit două cești de apă la o ceașcă de orez, iar apa a fost lăsată să se evapore, o metodă folosită des. Expertul a descoperit că acest mod de pregătire duce la eliminarea celei mai mari cantități de arsenic.
Altă metodă testată a fost folosirea a cinci cești de apă la o ceașcă de orez, iar apa rămasă în plus a fost aruncată, nu lăsată să se evapore, ca în primul experiment. Aceasta a scăzut cantitatea de arsenic la jumătate, față de prima metodă.
A treia modalitate de gătit a fost să lase orezul la înmuiat peste noapte, înainte de a fi preparat, iar nivelul de arsenic a scăzut cu 80%, spre deosebire de prima metodă.
Concluzia: înmuierea orezului înainte de preparare și fierberea într-o cantitate mare de apă (cinci cești de apă la o ceașcă de orez) pare să fie cea mai sigură și sănătoasă modalitate de gătit.
Ce este arsenicul și ce efecte are?
Arsenicul este un element toxic, prezent în mod natural în mediul înconjurător. Se imparte în două grupe, arsenic organic și arsenic anorganic, cel din urmă fiind cel mai nociv.
De-a lungul timpului, arsenicul s-a infiltrat în lanțul alimentar, fiind găsit acum într-o serie de alimente. Problema devine tot mai gravă, pe măsură ce poluarea generalizată duce la creșterea nivelului de arsenic în alimente, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătate.
Studiile recente au detectat niveluri ridicate de arsenic în orez, care reprezintă hrana de bază pentru mare parte din populația lumii.
Dozele mari de arsenic sunt toxice, provocând simptome adverse și chiar deces. Ingestia pe termen lung a arsenicului anorganic poate provoca diverse probleme de sanatate si poate creste riscul bolilor cronice, precum:
- Diferite tipuri de cancer;
- Ingustarea sau blocarea vaselor de sange (boli cardiovasculare);
- Hipertensiune arteriala;
- Boli de inima;
- Diabet de tip 2.
In plus, arsenicul este toxic pentru celulele nervoase si poate afecta functia cerebrala. La copii si adolescenti, expunerea la arsenic a fost asociata cu:
– Pierderea puterii de concentrare si memorare;
– Reducerea performantelor intelectuale si a competentelor sociale.
Vă puteți otrăvi cu arsenic. De ce este contaminat orezul cu arsenic?
Arsenicul este prezent în mod natural în apă, sol și roci, dar nivelurile acestuia pot fi mai mari în unele zone decât în altele. Ca urmare a activităților umane, poluarea cu arsenic a crescut.
Principalele surse de poluare cu arsenic includ folosirea anumitor pesticide și erbicide, conservanși, îngrășăminte fosfatice, deșeuri industriale, activități miniere, arderea cărbunelui.
Arsenicul pătrunde adesea în pânza freatică, ce este puternic poluată în anumite părți ale lumii. Din pânza freatică, arsenicul își găsește drumul în fântâni și în alte surse de apă care pot fi utilizate pentru irigarea culturilor.
Orezul nedecorticat este deosebit de sensibil la contaminarea cu arsenic.
Cum trebuie preparat orezul ca să înlături o cantitate mare de arsenic
Pentru ca orezul să fie sigur pentru consum, înainte de preparare, acesta trebuie lăsat în apă, timp de 6-8 ore (peste noapte). Ulterior, se clătește bine cu apă, până ce devine limpede. Se fierbe într-o oală încăpătoare, cu un raport de o parte orez și cinci părți apă.