Din cuprinsul articolului
Oboseala și lipsa de energie sunt probleme frecvente care pot apărea la orice vârstă. În cele mai multe cazuri, nu există o cauză patologică, iar tratamentul poate presupune efectuarea unor schimbări în viața de zi cu zi.
Sfat important de la experții britanici: îi poate ajuta pe oameni să se simtă mai energici în restul zilei și să uite de oboseală. Renunțați la obiceiul de a amâna alarma pentru a te trezi și a-ți verifica telefonul dimineața. Specialistul a dezvăluit modul în care aceste trucuri simple vor afecta energia și tonusul în timpul zilei.
Medic: Începe să faci asta dimineața și vei uita de oboseala din timpul zilei
Potrivit celor mai recente date ale unui studiu britanic, adulții nu dorm suficient. Lipsa somnului în timp poate duce la complicații de sănătate.
„Dacă te simți obosit tot timpul în timpul zilei, ceva nu este în regulă. Ceva nu este în regulă pentru că corpul tău îți spune să dormi. Lipsa somnului în timp poate duce la complicații de sănătate, cum ar fi demența prematură, probleme cu sistemul cardiovascular, depresie și anxietate”, spune medicul generalist Tatyana Zakharova.
Trei sferturi dintre participanții la studiu se trezesc obosiți de cel puțin două ori pe săptămână, cu aproximativ 50 până la 70 de milioane de oameni care trăiesc cu probleme cronice sau persistente de somn.
Medicul subliniază că există un comportament comun care vă poate perturba „semnificativ” somnul și vă poate face somnolent a doua zi. Verificarea telefonului dimineața sau înainte de culcare poate determina creierul să treacă de la undele delta la undele beta.
Acest lucru poate provoca multe efecte negative pe parcursul zilei. Expertul oferă și un alt „sfat important” care te va ajuta să te simți mai energic pe parcursul zilei și anume să lași telefonul cât mai departe de pat.
„Când se stinge alarma telefonului, ridică-te ca să-l stingi, apoi fă-ți imediat patul pentru a evita tentația de a te întoarce la culcare”, sfătuiește medicul. Expertul recomandă ca toți adulții să doarmă șapte până la nouă ore în fiecare noapte.
Adolescenții au nevoie de mult mai mult timp în pat – opt până la zece ore de somn, iar copiii cu vârsta între șase și 12 ore – nouă până la 12 ore de somn.
Deprivarea cronică de somn este asociată cu probleme cronice de sănătate, cum ar fi apneea în somn, bolile de inimă, bolile renale, hipertensiunea arterială, diabetul, accidentul vascular cerebral, obezitatea și depresia. De asemenea, poate duce la insomnie, în care o persoană are în mod regulat dificultăți în a adormi.