Din cuprinsul articolului
Cercetătorii au identificat o proteină care pare să aibă efecte protectoare împotriva inflamației care duce la deteriorarea creierului în boala Alzheimer.
Un nou studiu, realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Alzheimer din cadrul Universității Temple, din Philadelphia (Statele Unite), dezvăluie modul în care colesterolul și inflamația din diferite tipuri de celule cerebrale umane interacționează cu o proteină numită ABCA7, care reglează modul în care moleculele trec prin membranele celulare.
Nivelurile reduse de ABCA7 în celulele creierului uman ar putea fi un factor declanșator al bolii Alzheimer, iar echipa de cercetători consideră că noile lor informații ar putea fi folosite pentru a dezvolta tratamente inovatoare pentru această maladie care afectează peste 46 de milioane de persoane la nivel global.
Nivelurile ABCA7 din creier scad odată cu vârsta
Cercetări anterioare au scos în evidenţă faptul că nivelurile ABCA7 din creier scad odată cu vârsta, iar persoanele cu niveluri mai scăzute au risc crescut de a dezvolta boala Alzheimer mai devreme în viață. Constatările s-au bazat pe descoperirile privind variantele genetice ale ABCA7 la pacienții cu boala Alzheimer, rezultate din studiile de asociere la nivel de genom cu mii de participanți, au precizat autorii acestei noi cercetări publicată recent în revista Cells.
„În general, epuizarea colesterolului și inflamația pot reduce nivelurile de ABCA7 în creier și pot cauza apariția bolii Alzheimer”, explică cercetătorii, care subliniază că este posibil ca pierderea ABCA7 în cazul acestei maladii să se datoreze unei schimbări bruște a metabolismului colesterolului sau unui răspuns inflamator.
Rezultatele acestei cercetări susțin ideea că ABCA7 menține echilibrul lipidic în creier prin eliminarea colesterolului, care ar putea afecta celulele nervoase. Dar inflamația pare să scadă temporar nivelul ABCA7, ceea ce poate deveni o problemă atunci când inflamația nu se rezolvă. Acest lucru ar putea explica de ce persoanele cu scleroză multiplă, care implică niveluri ridicate de citokine inflamatorii, sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii Alzheimer.
Efectele progresive și devastatoare ale bolii Alzheimer asupra structurii și funcției creierului se manifestă printr-o gamă largă de modificări cognitive și comportamentale de-a lungul timpului. Singurele tratamente pentru boala Alzheimer se concentrează pe reducerea simptomelor și pe încetinirea progresiei bolii, dar în prezent nu există niciun tratament curativ, potrivit sursei citate de 360medical.ro.
Testarea eficientă a nivelurilor de ABCA7 în creier va identifica, de asemenea, persoanele care prezintă un risc mai mare pentru boala Alzheimer și va stimula dezvoltarea de noi terapii bazate pe ABCA7.