Din cuprinsul articolului
Mierea conține o cantitate semnificativă de zaharuri, care pot pune o povară suplimentară asupra a două organe și pot agrava bolile existente legate de acestea.
Potrivit medicilor, acest produs pune stres asupra pancreasului și rinichilor. În plus, terapeuții subliniază că, datorită indicelui său glicemic ridicat, utilizarea lui nu este recomandată persoanelor cu diabet zaharat de tip I și II și persoanelor obeze. Potrivit experților, acest produs util este bine de consumat în prima jumătate a zilei.
Mierea tensionează pancreasul și rinichii
Cantitatea consumată pe zi, potrivit expertului, este să nu depășească 50-100 g. Această recomandare se aplică chiar și persoanelor perfect sănătoase.
Proprietăți benefice ale mierii
Acest produs conține 13-22% apă, 75-80% carbohidrați (glucoză, fructoză, zaharoză), și cantități mici de vitamine B1, B2, B6, E, K, C, caroteni (provitamina A) și acid folic. Înainte de a începe producția de zahăr din trestie și sfeclă, produsul în cauză era principalul îndulcitor în bucătăriile din întreaga lume.
Mierea este delicioasă și parfumată în sine, îmbunătățește gustul preparatelor și este excelentă pentru absorbție și digestie. Este mai ușor de digerat pentru organism decât zahărul obișnuit. Interesant este că acest produs are un efect dublu asupra apetitului. Acest medicament crește apetitul slab și suprimă apetitul la persoanele cu apetit crescut.
De asemenea, are un dublu efect asupra funcției secretoare a stomacului:
- fie o crește, fie o scade, în funcție de modul și condițiile de utilizare;
- are efect normalizator și laxativ asupra intestinelor pentru peristaltismul lent și constipația, mai ales în combinație cu tărâțe de grâu.
Utilizarea acestui produs apicol în combinație cu laptele acidofil și alte produse lactate fermentate ajută la restabilirea stării normale a microflorei intestinale. Acest efect de normalizare poate fi benefic pentru procesele de fermentație și putrefacție din intestine, provocând formarea excesivă de gaze și balonare. Produsul comentat este deosebit de eficient în disbioză.
Absorbția sa rapidă din intestine și intrarea lui în ficat îi stimulează diferitele funcții și are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular și nervos. Cu un aport zilnic regulat de 100 g în loc de zahăr, s-a observat o creștere a proceselor metabolice, o creștere vizibilă a eficienței musculare și a contractilității cardiace.
Consumul regulat al produsului contribuie nu numai la sănătatea și capacitatea de muncă bună, ci și la păstrarea tinereții și la prelungirea vieții. În diferite țări, produsul este folosit în mod tradițional ca antidot pentru otrăvirea cu otrăvuri de plante, animale și minerale.
Conține antibiotice – fitoncide care inhibă proliferarea unor bacterii piogene, în special stafilococi și streptococi, precum și unele protozoare – agenții cauzatori ai bolilor trichomonade;