Sari la conținut

Ce începe să îți apară pe piele când se instalează ciroza hepatică

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Iritațiile pe piele, printre semnele cirozei hepatice

Ciroza hepatică este o boală care poate fi fatală și care apare atunci când în țesutul hepatic se dezvoltă fibroza. Țesutul fibrotic înlocuiește țesutul hepatic sănătos și îl împiedică să funcționeze normal. Ciroza apare după mulți ani de inflamare a țesutului hepatic.

Datele statistice arată că la populația cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, ciroza este a treia cauză de mortalitate în țările industrializate, după bolile cardiovasculare și cancer.

De ce apare boala

Ciroza hepatică poate avea o mulțime de cauze. Sunt și persoane care au această boală, fără o cauză anume, în acest caz afecțiunea fiind numită ciroză criptogenică.

Printre cauzele cirozei regăsim: infecții, toxine multe, obstrucție biliară și tulburări vasculare. Însă cea mai frecventă cauză a bolii este ca urmare a consumului excesiv de băuturi alcoolice pentru o lungă perioadă de timp. De asemenea și infecția cu virusurile hepatice B și C. Ciroza hepatică secundară infecției cu virusuri hepatice apare la aproximativ 40% dintre persoanele care suferă de de hepatită cronică de cauză virală.

Ciroza se instalează lent, putând să apară și la mai mult de 20 de ani după declanșarea hepatitei. Însă atunci când un bolnav cu hepatită cronică virală consumă băuturi alcoolice în cantități mari, boala se instalează mult mai repede, avertizează medicii.

Tipuri de ciroză

  • Ciroza hepatica alcoolică. Apare, de regulă, la bărbații care consumă cantități mari de băuturi alcoolice zilnic, timp de 10-15 ani. Femeile fac ciroză alcoolică după un consum mai redus de băuturi alcoolice zilnic, pentru aceeași perioadă de timp. Datele statistice arată că 15% dintre consumatorii cronici fac, într-un final, ciroză hepatică alcoolică.
  • Ciroza hepatică secundară infecției cu virusuri hepatice. Această afecțiune apare la aproximativ 40% din persoanele care suferă de hepatită cronică de etiologie virală. Boala se instalează lent, fiind nevoie de 20 de ani sau mai mult până la apariția ei.
  • Ciroza hepatică determinată de steatohepatita nonalcoolică. Steatohepatita nonalcoolică reprezintă o suferință determinată de acumularea grăsimilor în ficat. Această boală devine din ce în ce mai frecventă și poate fi cauza multor ciroze clasificate ca fiind cu etiologie necunoscută.
  • Ciroza biliară primitivă. Este un tip de ciroză apărută atunci când ductele biliare dinspre ficat spre duoden sunt inflamate și blocate. Cauza exactă este încă necunoscută, însă se crede că are legătură cu rezistența sistemului imunitar.
  • Hepatitele autoimune. Sunt cazuri când, la unele persoane, sistemul imun atacă ficatul, cauzând ciroza hepatică.
  • Bolile moștenite. Uneori, ciroza poate fi cauzată de o boală congenitală, cum ar fi Boala Wilson, fibroza chistică sau hemocromatoza.

Cum se manifestă

De regulă, ciroza hepatică nu prezintă simptome decât atunci când boala devine severă. Bolnavul se simte în permanență obosit, nu are pofta de mâncare, scade în greutate, pielea capătă culoarea galbenă. Mai mult, pot să apară umflarea picioarelor – edeme, lichid acumulat în abdomen – ascită, mâncărimea pielii, sângerări nazale, vânătăi cauzate de traumatisme minore, dureri abdominale, infecții frecvente.

La nivelul tractului digestiv apar dilatații venoase care pot sângera, această hemoragie determină destul de des decesul persoanelor cu ciroză. Splina crește în volum și în interiorul acestui organ vor fi distruse un număr mare de celule ale sângelui. În ani, rinichii sunt și ei afectați, uneori se ajunge la insuficiență renală. În plus, la nivelul ficatului cirotic se poate dezvolta cancerul hepatic.

În ce constă tratamentul

  • oprirea consumului de băuturi alcoolice;
  • restricție la consumul de sare;
  • evitarea administrării de medicamente antiinflamatorii,
  • administrarea unui tratament medicamentos care uneori include și antibiotice;
  • evacuarea lichidului acumulat în abdomen;
  • reducerea aportului de proteine, mai ales dacă apar și fenomene de encefalopatie. Mai mult, dieta săracă în proteine este necesară, deoarece organismul nu mai este capabil să elimine adecvat amoniacul rezultat din metabolismul acestora. Nu în ultimul rând, dieta săracă în proteine este recomandată și în cazul în care apar ascita sau edemele.
  • imunizarea împotriva hepatitei virale (A, B), gripei și împotriva pneumococului;
  • transplantul hepatic este indicat în stadiile grave, avansate ale cirozelor hepatice;
  • esențial este controlul periodic la medicul gastroenterolog, care va recomanda pacientului un tratament adecvat pentru ca boală să fie ținută sub control.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel