Din cuprinsul articolului
Fructul care întinerește ochii. Consumul de struguri a îmbunătățit acumularea de pigment macular și a redus biomarkerii dăunători.
Într-un studiu recent randomizat, controlat pe om, consumul de struguri timp de 16 săptămâni a îmbunătățit markerii cheie ai sănătății ochilor la adulții în vârstă.
Știința a arătat că o populație îmbătrânită are un risc mai mare de boli oculare și probleme de vedere. Factorii cheie de risc pentru boala oculară includ:
- stresul oxidativ
- niveluri ridicate de produse finale de glicație avansată oculară (AGE).
AGE-urile pot contribui la multe boli de ochi prin deteriorarea componentelor vasculare ale retinei, afectarea funcției celulare și cauzarea stresului oxidativ. Antioxidanții dietetici pot scădea stresul oxidativ și pot inhiba formarea AGE-urilor, cu posibile efecte benefice asupra retinei, cum ar fi o îmbunătățire a densității optice a pigmentului macular (MPOD). Strugurii sunt o sursă naturală de antioxidanți și alți polifenoli.
Fructul care întinerește ochii. Oamenii de știință au descoperit noi beneficii pentru sănătatea oamenilor în vârstă
Studiul, publicat în revista științifică Food & Function, a analizat impactul consumului regulat de struguri asupra acumulării de pigment macular și a altor biomarkeri ai sănătății ochilor.
Acesta este primul studiu uman pe acest subiect, iar rezultatele consolidează studiile preliminare anterioare în care sa constatat că consumul de struguri protejează structura și funcția retinei.
În acest nou studiu, 34 de subiecți umani au consumat fie struguri (echivalent cu 1 ½ cană de struguri pe zi), fie un placebo timp de 16 săptămâni. Consumatorii de struguri au arătat o creștere semnificativă a MPOD, a capacității antioxidante plasmatice și a conținutului total de fenolici în comparație cu cei tratați cu placebo.
Cei care nu au consumat struguri au văzut o creștere semnificativă a AGE-urilor dăunătoare, măsurate în piele.
„Studiul nostru este primul care arată că consumul de struguri are un impact benefic asupra sănătății ochilor la oameni, ceea ce este foarte interesant, mai ales cu o populație care îmbătrânește în creștere.
Strugurii sunt un fruct ușor și accesibil, despre care studiile au arătat că poate avea un impact benefic în cantități normale de doar 1 ½ cană pe zi”, a spus dr. Jung Eun Kim, potrivit scitechdaily.com.