Sari la conținut

Rafila taxează medicii care bagatelizează problema şpăgilor din sistemul medical

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexandru Rafila

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a comentat aprecierile făcute pe reţelele sociale de unii medici, care au opinat că șpaga din spitale nu este o mare problemă.

„Mesajul meu a fost ferm de la început, din punctul ăsta de vedere – nu corupției în sistemul de sănătate, nu șpăgii în spitale”, a spus Alexandru Rafila, când a fost întrebat ce mesaj are pentru medicii care au spus în spaţiul online că şpaga nu este o problemă aşa de mare, iar procurorii nu ar trebui să facă anchete şi percheziții la medici, ci în altă parte.

„Nu tot corpul medical face aşa ceva”

Ministrul a adăugat că nu tot corpul medical „face aşa ceva”, iar marea majoritate a oamenilor care lucrează în spitale sau în alte instituții medicale îşi fac datoria fără să condiționeze în vreun fel actul medical. „Eu nu ştiu cine sunt cei care difuzează astfel de informaţii, că nu am timp să urmăresc chiar aşa de mult social media, dar, după părerea mea, este o degradare a conştiinţei profesionale pentru cei care promovează șpaga în spitale.

Faptul că există acte de corupție care au fost aduse în atenţia opiniei publice, după părerea mea, nu este un lucru rău, înseamnă că şi instituțiile abilitate din statul român şi Ministerul Sănătăţii prin structurile pe care le are de integritate şi cele de control îşi fac datoria. Faptul că apar în media astfel de informații, nu aş spune că este firesc, dar este parte a unui proces de curățare. Nu putem să avem corupție fără corupți. Există astfel de situaţii, sunt reprobabile”, a afirmat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

Percheziţii la Ministerul Sănătății

Doi membri ai Comisiei de organizare a concursurilor de angajare din Ministerul Sănătăţii, au fost reţinuţi pentru fraudă, după ore întregi de audieri. Ceilalți trei membri ai Comisei au fost lăsaţi în libertate de procurori.

În cursul zilei de ieri, procurorii au făcut percheziții atât la Ministerul Sănătății, cât și la domiciliile mai multor persoane implicate într-un dosar privind fraudarea unui concurs pentru ocuparea funcției de consilier clasa l grad superior, în cadrul Direcției Politici de Resurse Umane în Sănătate – Biroul Recunoaștere a calificărilor şi reglementare.

Ulterior, acești membri ai unei Comisii din cadrul Ministerului Sănătății au fost duși la audieri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1. Potrivit unor surse, suspecții ar fi divulgat subiectele înainte de concurs.

Ministerul Sănătății
Sursă foto: Facebook Ministerul Sănătății

Sunt cercetări pentru infracțiunea de divulgare a unor informații ce nu sunt destinate publicului. Au fost ore întregi de audieri, în cursul serii de marți, în urma cărora două persoane au fost reținute, iar celelalte au fost lăsate în libertate.

Suspecții vor fi duși din nou la audieri pentru a se stabili dacă vor rămâne sub arest preventiv pentru următoarele 30 de zile sau dacă li se va da control judiciar și vor fi în continuare cercetați în libertate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel