Sari la conținut

Noua lege a pensiilor permite femeilor să iasă la pensie mai devreme. Iată cu câți ani

recalculare pensie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
cat primești la pensie dacă ai cotizat 20 de ani

La câți ani pot ieși la pensie femeile? Ei bine, potrivit noii legi care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024, femeile care au născut mai mulți copii pot ieși la pensie cu câțiva ani mai devreme. 

Parlamentul României lucrează la o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și care să elimine sau să atenueze dezechilibrelele din actuala legislație.
Unele dintre prevederile pe care noua lege a pensiilor din 2024 le-ar putea conține dacă va trece în forma actuală de dezbaterile din Legislativ se referă la vârsta de pensionare a femeilor cu copii.

Astfel, femeile se pot pensiona cu 6 ani mai devreme, cu condiția să fi născut 3 copii și să-i fi crescut minim până la împlinirea vârstei de 16 ani. În prezent, vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și pentru cele care au mai puțin de 3 copii, va crește, etapizat, până în 2030 la 63 de ani. Ulterior, din 2035, femeile se vor putea pensiona la 65 de ani, la fel ca bărbații.

Aceeași prevedere se regăsește și în Legea 127/2019 care ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2024, dacă nu se va reuși finalizare noului pachet legislativ.

Articolul 56 din Legea 127/2019

(1) Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare și care au născut 3 copii și i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare prevăzută
în anexa nr. 5( vezi mai jos).
(2) La reducerea prevăzută la alin. (1) se adaugă câte un an în plus începând cu al patrulea copil.
(3) Reducerea vârstei de pensionare prevăzută la alin. (1) și (2) se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați și crescuți pe o perioadă de cel puțin 13 ani.

Țara în care femeile ies la pensie la 49 de ani

Femeile din România ies la pensie în momentul de față la 62 de ani, însă guvernanții și-au asumat prin programul PNNR să majoreze acest prag.

În Austria, femeile ies la pensie la 60 de ani, iar bărbații la 65. În Italia și Franța, vârsta este egală, de 62 de ani.

Singura țară care permite pensionarea mai devreme este Turcia, la vârsta de 49 de ani pentru femei și 52 pentru bărbați.
În Franța, au fost chiar demonstrații uriașe și greve în mai multe sectoare de activitate ca măsură de protest față de decizia guvernului de a crește vârsta legală de pensionare de la 62 la 64 de ani, până în 2030.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel