Sari la conținut

Medic descoperit că recolta rinichi de la sute de pacienți, fără știrea lor și îi vindea

operație
Sursa foto: 123rf.com.
transplant osos

Un medic a fost descoperit că recolta rinichi de la pacienții săi, fără ca aceștia să știe și îi vindea. Făcea parte dintr-o reţea de trafic de organe din estul Pakistanului care a fost destructurată, după arestarea a opt persoane care extirpau rinichi de la sute de pacienți, în multe dintre cazuri, fără știrea lor, scrie CNN.

Organele ajungeau la clienţii bogaţi, în schimbul a zeci de mii de dolari.

“Dr. Fawad”, presupusul lider al reţelei, este acuzat că a efectuat 328 de operaţii pentru scoaterea rinichilor, apoi i-a vândut clienților cu până la 10 milioane de rupii pakistaneze (34.000 de dolari) organul, potrivit Mohsin Naqvi, ministrul provinciei Punjab. Liderul grupării ar fi fost asistat în timpul operaţiilor de un mecanic auto, care administra anestezicul. Anterior, Fawad a mai fost arestat de cinci ori, dar a fost eliberat de fiecare dată și și-a putut relua intervenţiile, fără nicio remuşcare.

10 ani de închisoare, pedeapsa pentru trafic de organe

Unii dintre pacienții ale căror organe au fost extirpate nu au fost informaţi că rinichiul lor a fost îndepărtat. Poliția a petrecut aproape două luni investigând cazul după ce un bărbat a reclamat că a fost convins de unul dintre presupușii membri ai bandei să primească tratament medical în privat. Ulterior, când a mers la un alt medic pentru un tratament suplimentar, i s-a spus că nu mai are rinichi.

Comerţul cu organe umane este interzis în Pakistan începând cu 2007, iar o nouă lege din 2010 a făcut ca recoltarea și traficul de organe să fie pedepsite cu până la 10 ani de închisoare și o amendă de 1 milion de rupii (3.400 de dolari).

Înainte de intrarea în vigoare a acestor legi, Pakistanul era un centru al comerțului cu organe pentru străini și pakistanezi bogați în căutare de un transplant. Cumpărarea și vânzarea de rinichi era o practică obișnuită, iar unii dintre cei mai săraci pakistanezi își vindeau organele pentru a supraviețui. Însă, pedepsele nu au descurajat reţelele ilegale. Presa locală a raportat că transplanturile ilegale de rinichi au devenit din nou populare în ultimii ani.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel