Sari la conținut

De ce spun nutriționișții că e sănătos să înlocuiești uleiul cu untura

Sursă foto: arhiva doctorulzilei,ro
Untura e mai sănătoasă decât uleiul

Untura e mai sănătoasă de folosit la gătit și în special la prăjit, pentru că uleiurile vegetale degajă substanțe toxice care pot cauza cancer, boli de inimă și chiar demență, potrivit unui nou studiu.

Uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate, precum cel de floarea-soarelui și cel de porumb elimină o cantitate mare de aldehide, niște substanțe toxice ”învinovățite” de apariția mai multor boli.

Cu toate că uleiul de măsline e mai sănătos decât alte uleiuri vegetale, tot untul și untura sunt mai sănătoase.

Untura indcată la prăjit

Profesor ul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort a descoperit că dacă gătești pește cu ulei de porumb sau de floarea-soarelui, sunt eliberate de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă.

Prof. Grootveld susține că toate uleiurile vegetale produc aceleași reacții chimice la temperaturi înalte, cele bogate în grăsimi polinesaturate o cantitate mare de substanțe toxice, cele bogate în grăsimi mononesaturate mai puține, iar grăsimile saturate cele mai puține.

Ce alte avantaje are untura

Iată câteva motive pentru care s-ar putea să consideri înlocuirea uleiului cu untură în anumite cazuri:

  • Aromă și gust: Untura adaugă un gust și o aromă bogată mâncărurilor. Dacă vrei să adaugi un element de savoare mai intensă la preparatele tale, untura poate fi o alegere excelentă.
  • Textură și consistență: Untura poate oferi un caracter crocant sau o textură mai bogată unor mâncăruri prăjite sau coapte. Astfel, poate fi ideală pentru preparatele precum cartofii prăjiți sau produsele de patiserie.
  • Valoare nutrițională: Untura conține vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A și D, care pot adăuga valoare nutrițională mâncărurilor. Cu toate acestea, untura este și bogată în grăsimi saturate, ceea ce ar putea să fie un dezavantaj pentru persoanele cu dietă sănătoasă sau cu probleme de sănătate legate de colesterol.
  • Temperatură ridicată de ardere: Untura are o temperatură de ardere mai mare decât unele uleiuri vegetale, ceea ce înseamnă că poate fi mai potrivită pentru prăjire la temperaturi ridicate, deoarece nu se descompune sau devine instabilă la fel de repede.
  • Origine locală: Pentru unii oameni, folosirea unturii poate fi o opțiune mai sustenabilă și locală, deoarece poate proveni din surse locale și nu necesită transporturi lungi, așa cum se întâmplă în cazul multor uleiuri vegetale.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel