Sari la conținut

Alexandru Rafila nu este de acord cu testarea antidrog ÎN MASĂ a elevilor: „Testarea trebuie făcută cu acceptul și la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului”

Elevi la scoala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
scoala

Luni, 2 octombrie, ​Alexandru Rafila a explicat de ce respinge cu fermitate testarea antidrog în masă a elevilor. Experții în domeniu sunt de părere că în forma propusă, testarea ar putea fi făcută doar cu acordul elevilor și al părinților.

Ministrul Sănătății susține că testarea în școli nu este soluția pentru stoparea fenomenului consumului în rândul adolescenților, ci tratamentul în centre specializate.

Alexandru Rafila respinge categoric testarea antidrog ÎN MASĂ a elevilor

„Sigur, aici putem să discutăm. Noi am făcut un grup tehnic cu specialiști la Ministerul Sănătății. Am primit de curând concluziile acestui grup tehnic de specialiști și opinia lor este ca testarea să se facă într-un centru specializat. Rămâne de văzut cum o punem în aplicare.

Important este un lucru, și cred că trebuie să fim foarte clari, respingem total screening-ul elevilor, adică testarea în masă a elevilor. Testarea trebuie făcută cu acceptul și la solicitarea părintelui, cu acceptul elevului. Trebuie să existe consiliere psihologică înainte de testare și după testare, dacă ea cumva este pozitivă.

De asemenea, o să descriem și parcursul din punct de vedere medical al unui copil, al unui adolescent care a consumat droguri. Pentru că el poate avea nevoie fie de o asistență medicală de urgență, dacă este într-o fază acută a intoxicației, fie de o activitate medicală împotriva adicției de care depinde.

Sigur că toate lucrurile astea trebuie integrate și cu activitățile Ministerul Afacerilor Interne, pentru că prevenirea consumului de droguri are și o componentă extrem de importantă în combaterea comerțului cu drogului și a traficului de droguri, care în mod evident afectează și România, așa cum se întâmplă și în alte țări din Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit RADOR.

„Problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare”

Ministrul Sănătății a subliniat că decizia finală va fi luată la nivel guvernamental, împreună cu Ministerul Educației și cu Ministerul Afacerilor Interne.

„Problemele pe care le rezolvăm în 24 de ore sau într-o săptămână reflectă doar reactivitate, nu reflectă seriozitatea construcției unui sistem care să vină în întâmpinarea cerințelor cetățenilor.

Eu prefer cea de-a doua variantă, a construcției unui sistem. Există și acum posibilitatea testării în spitale unde există secții de toxicologie sau la institutele medico-legale, dar asta nu rezolvă problema. Trebuie să ne înțelegem foarte clar, problema consumului de droguri nu se rezolvă prin testare”, a subliniat Rafila.

„Sistemul” antidrog își are baza în familie, căci părinții sunt cei care îți cunosc cei mai bine copiii și îi pot ajuta să înțeleagă cât de periculos este consumul de droguri.

„În primul rând cred că îl depistează părintele, pentru că părintele poate să observe modificările de comportament ale copilului, și poate că reticența unora dintre părinți să își ducă copilul la testare, la tratament medical este legată de lipsa unui sistem suficient de agregat și suficient de extins la nivel național.

Dvs. știți că avem o agenție specializată, Agenția Națională Antidrog. Cred că putem împreună să găsim soluții medicale, până la urmă.

Agenția Națională Antidrog are filiale în toată țara. O să găsim o soluție încât să avem, cel puțin în fiecare județ, câte un astfel de centru, nu numai pentru adulți, ci și pentru copii și pentru adolescenți.

Pentru că ei sunt cei mai vulnerabili și, până la urmă, discernământul lor este mai puțin, cum să spun, nu că nu au discernământ, dar sunt mai ușor influențabili, dacă nu au avut informația la școală sau în familie legată de respingerea consumului de droguri”, a mai spus Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel