Sari la conținut

Oamenii de ştiinţă dezvăluie cum afectează glicemia consumul de fasole. Cum acţionează alimentul minune cunoscut ca „mâncător de zahăr”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cunoscută şi sub denumirea de “mâncător de zahăr”, acest aliment minune este foarte bogat în fibre vegetale, care împiedică absorbţia zaharurilor şi reduc secreția de insulină.

Leguma este foarte hrănitoare pentru organismul nostru și are o mulțime de beneficii, ajutând la îmbunătățirea colesterolului și la reducerea bolilor cardiovasculare.

În plus, în cazul persoanelor cu diabet de tip 2 ține sub control nivelurile de zahăr din sânge și reduce riscul de infarct. Pe lângă lângă fibre, această legumă mai conține și calciu, fosfor, potasiu, magneziu, fier și acid folic, dar şi vitaminele B1 (tiamină) şi B2 (riboflavină).

Potrivit unui studiu recent publicat în revista de specialitate „Journal of Nutrition”, fasolea are un efect benefic asupra nivelurilor de glucoză în sânge, stabilizând glicemia.

 

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De aceea, experţii recomandă includerea acestei legume în dieta persoanelor cu diabet pentru că reuşeşte să ţină sub control fluctuaţiile glicemiei.

Datorită combinaţiei dintre fibrele şi proteinele conţinute, fasolea încetineşte digestia şi absorţia carbohidraţilor, prevenind astfel apariţia vârfurilor glicemice – creșterile bruște ale glucozei din sânge care apar atunci când glucoza se acumulează în fluxul sangvin. În plus, cercetătorii de la Harvard University au constatat că fasolea creşte secreţia de insulină din pancreas.

Just because beans are generally low on the glycemic index doesn’t mean that some people won’t experience significant fluctuations in sugar levels after consuming them. In this case, factors such as individual metabolism or overall health have an influence, potrivit actualno.com.

Alimente recomandate în regimul pentru diabet

Într-un regim pentru diabet zaharat, medicii recomandă consumarea unor grupe de alimente, cu accent pe cele cu nutrienţi cu adevărat hrănitori pentru organism:

  • carbohidrații sănătoși, adică cei complecși (cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, leguminoasele și produsele lactate degresate);
  • alimentele bogate în fibre dietetice, cum ar fi legume, fructe, nuci, leguminoase (fasole, mazăre, năut și linte), făină din grâu integral și tărâțe de grâu;
  • peștele precum somonul, macroul, tonul, sardinele și alte tipuri de pește bogat în acizi grași Omega-3.
  • grăsimile bune, care te pot ajuta să îți scazi nivelul colesterolului: avocado, migdale, nuci pecan, nuci româneșți, măsline, ulei de măsline, de arahide, de rapiță.

Semne la care trebuie să fie atenţi pacienţii cu diabet

Pe nemâncate, glicemia unui adult sănătos trebuie să fie cuprinsă între 72 și 108 mg/dL. Un nivel al glicemiei mai mic de 70 trebuie să te îndrume la medic pentru consultație. De asemenea, dacă glicemia este peste 215 mg/dL înseamnă că suferi de diabet, de aceea trebuie să mergi la consultație cât mai repede posibil.

Multe persoane cu diabet reclamă ca simptome clasice setea excesivă, amorţeli ale mâinilor sau picioarelor, urinarea frecventă, scăderea inexplicabilă în greutate sau oboseala. Însă acestea nu sunt singurele simptome care pot sugera existenţa diabetului zaharat.

Oamenii de ştiinţă susţin că sunt şi alte simptome care pot orienta diagnosticul, pe lângă testele obişnuite de sânge, cum ar fi glicemia, testul de toleranţă la glucoză sau hemoglobina glicozilată (arată media glicemiilor din ultimele 3 luni).
Cele mai recente statistici relevă că aproape două milioane de români suferă de diabet zaharat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel