Din cuprinsul articolului
Fructele sunt o sursă bună de vitamine și minerale, recunoscute pentru rolul lor în prevenirea carențelor de vitamina C și vitamina A. Persoanele care încorporează fructele și legumele ca parte a unui model de alimentație sănătoasă au un risc redus de apariție a unor boli cronice.
Fructele sunt o parte importantă a unui model de alimentație sănătoasă și sunt sursa multor nutrienți vitali, inclusiv potasiu, acid folic (acid folic) și antioxidanți, inclusiv polifenoli. Fructe precum afinele, afinele, afinele, căpșunile și citricele conțin, de asemenea, substanțe fitochimice care sunt studiate pentru beneficiile lor suplimentare pentru sănătate.
Mihaela Bilic,medic nutritionist, a vorbit la un moment dat despre consumul de fructe. Potrivit spuselor sale, nu este bine sa facem excese culinare, nici măcar atunci când vine vorba de alimentele sanatoase, precum fructele.
Nutritionistul sustine ca fructele sunt un desert, iar daca nu ajung sa fie consumate cu masura va pot ingrasa si imbolnavi.
„Toata lumea stie ca alcoolul e un produs care se metabolizeaza exclusiv in ficat si ca urmare, consumat in exces, poate duce la steatoza hepatica (ficat gras), colesterol si trigliceride crescute si grasime pe/in abdomen. Adica acea grasime care se infiltreaza printre organele interne, le sufoca si le imbolnaveste, chiar daca pe cantar nu avem o greutate de speriat.
Alcoolul provine din fructe și cereale
Alcoolul este un zahar fermentat si provine din…fructe si cereale. Da, dragii mei, etanolul este un carbohidrat ce are la baza molecula de fructoza. O molecula considerata pana nu demult benigna ca doar, nu-i asa, zaharul din fructe e sanatos!
Ei bine, spre deosebire de molecula de glucoza care poate fi folosita drept combustibil de orice celula, de la creier pana la inima si muschi, pe fructoza nu o vrea nimeni. Cu alte cuvinte, cand mancam paine, paste, mamaliga, orez sau fasole boabe, toate celulele se hranesc din amidonul ce contine glucoza. Cand mancam fructe, toata fructoza se duce in ficat.
Atentie, fructoza se metabolizeaza EXCLUSIV in ficat, iar capacitatea lui enzimatica e limitata (maxim 10-15g/zi). Consumata in exces (peste 500g fructe/zi), fructoza ia calea metabolizarii alcoolului si duce la grasime abdominala, ficat steatozic si colesterol crescut.
Concluzia: fructele sunt un desert si se mananca cu masura. Mestecate! Pentru ca un pahar de suc contine apa si fructoza din 3 fructe, adica materie prima pentru grasimea de pe burta”, a scris Mihaela Bilic, medic nutritionist, pe pagina sa de socializare.