Sari la conținut

Cele mai eficiente supe care alungă viruşii. În câte zile scapi de răceală

raceala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
intarirea sistemului imunitar

Cele mai eficiente supe care alungă viruşii. Dacă ești un fan al dovleacului și te-ai întrebat vreodată ce poate aduce consumul acestui aliment delicios pentru sănătatea și bunăstarea ta, continuă să citești pentru a afla ce beneficii pentru sănătate are consumului de dovleac.

Poate susține sănătatea intestinală
Fibrele sunt un nutrient cheie care susține sănătatea intestinală prin reglarea microbiotei intestinale și ajutând la promovarea mișcărilor intestinale regulate.

Poate reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer
Deoarece dezvoltarea anumitor tipuri de cancer este legată de creșterea stresului oxidativ, se recomandă o dietă bogată în antioxidanți pentru a reduce riscul de cancer.

Întărește imunitatea
Dovleacul este o sursă naturală de mulți nutrienți care susțin sănătatea imunității, inclusiv vitamina C , zinc și seleniu. Și din moment ce hidratarea adecvată poate afecta și sănătatea imunitară, faptul că dovleacul conține aproximativ 90% apă ajută la evidențierea unui alt motiv pentru care acest aliment poate fi o parte importantă a unei diete de susținere a imunității, potrivit health.com.

Ațadar, sezonul rece vine la “pachet” cu răceli şi bronşite. Potrivit medicilor, bolile toamnei pot fi alungate și cu ajutorul medicamentelor naturale. Remedii naturale şi sănătoase, supele cu dovlea pot veni de hac stările de rău. La îndemâna oricui, înainte de a ajunge la medic, o supă caldă din legume face minuni.

Supa crema de dovleac cu cartofi si ceapa

Ingrediente pentru 6 portii: 1/2 dovleac mic (curățat și tăiat cubulețe), 1 cartof mediu (curățat și tăiat cubulețe), 1/2 ceapă, tocată, 1 cățel mic de usturoi zdrobit, 1 litru de apă sau mai mult, 300 ml de legume bulion, ceapa verde tocata, sare doar daca este necesar.

supa de dovleac
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Mod de preparare  

  1. Prăjiți usturoiul în puțin ulei într-o oală și apoi adăugați ceapa tocată.
  2. Se amestecă repede și se adaugă dovleacul tocat și cartofii.
  3. Se adauga apa si se lasa sa fiarba, apoi se adauga supa de legume si se amesteca.
  4. etapă. Se lasa sa fiarba acoperit pana cand dovleacul si cartofii sunt gata.
  5. Închizi aragazul. Aștepți să se răcească puțin.
  6. Apoi turnați totul în blender și faceți piure până devine cremos.
  7. Turnați conținutul înapoi în oală și gătiți aproximativ 3 minute cu ceapa verde, adăugând sare dacă este necesar.
  8. Serviți fierbinte, cu felii de brânză și pâine prăjită!

Supa de dovleac cu salvie

Ingrediente: 500 g dovleac decojit, 1 ceapă, 1 morcov, 1 tulpină de țelină (fără frunze), 1 cățel de usturoi, 1 litru de bulion de legume, 1 lingură de ulei, 1 lingură de ulei de măsline, 1 frunză de dafin, 2 cuișoare de gătit, sare, frunze de salvie după gust, semințe de dovleac prăjite pentru servire, piper negru.

Mod de preparare

Aruncați semințele (sau coaceți-le separat la cuptor) și tăiați dovleacul în bucăți mari. Se curata si se rade morcovul. Tăiați tulpina de țelină în 3 părți. Decojiți capul de ceapă și tăiați-l în două – tocați mărunt o jumătate, și atașați foaia de dafin de cealaltă cu ajutorul cuișoarelor. Curățați usturoiul și tăiați-l mărunt.

Puneți untul într-o oală de mărime medie și îl puneți la foc mediu. Imediat ce se topeste, adaugam ceapa tocata si morcovul ras. Se sare, se presară cu piper negru și se fierbe până se înmoaie. Adăugați usturoiul și amestecați bine. Adăugați bucățile mari de dovleac, jumătate de ceapă cu cuișoarele și foaia de dafin, bucățile de țelină. Tu turnezi apa. După fierbere, se reduce focul și se lasă să fiarbă cu capacul întredeschis pentru încă 15 minute.

Între timp, încălziți o tigaie mică cu ulei de măsline la foc mediu. Odată ce este fierbinte, adaugi frunzele de salvie și le prăjești pentru câteva secunde – scopul este doar să le croiști.

Transferați-le pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie și lăsați-le deoparte. Închizi aragazul. Folosind clești lungi de bucătărie, scoateți și aruncați bucățile de țelină, ceapa tocată și jumătate din cap de ceapă cu frunza de dafin. Transferați bulionul cu bucățile de dovleac într-un blender și pasați-o până la omogenizare.

Atenție: țineți capacul blenderului cu un prosop de bucătărie pentru a preveni deschiderea presiunii aburului. Poftă bună!

Supă de dovleac cu năut

Ingrediente: 700 g dovleac, 200 g naut fiert, 2 catei de usturoi, 1 ceapa mare, 500 ml apa, sare, ulei de masline, piper negru macinat. Pentru a decora supa: năut, semințe de cânepă, coriandru tocat.

Mod de preparare

Curățați dovleacul. Aruncați semințele și tăiați-le în cuburi. Ceapa albă și cățeii de usturoi – îi toci grosier. Se toarnă într-o oală apă, dovleac, ceapa, căței de usturoi și năut. Când apa clocotește, acoperiți oala și fierbeți timp de 20 de minute.

Cu un blender sau robot de bucatarie, mixeaza supa pana devine o crema omogena. Sare, presara un praf de piper negru. Se serveste cu un strop de ulei de masline, naut, seminte de canepa si coriandru tocat.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel