Sari la conținut

Momentul ideal al zilei când poţi mânca ouă fără să te îngraşi. Oul oferă protecţie cardiovasculară

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Medicii spun că nu trebuie să ne facem griji, pentru că putem consuma un ou în fiecare zi, fără să se înregistreze o creştere a colesterolului din sânge.

În plus, acest aliment are un conţinut bogat de nutrienţi vitali pentru buna funcţionare a organismului. De pildă, gălbenuşul conţine peste 20 de vitamine şi minerale, iar 40% din acesta este proteină.

Un studiu publicat în revista British Medical Journal relevă faptul că oul conţine foarte mulţi antioxidanţi ce reduc riscul de cancer şi împiedică apariţia bolilor de inimă. Însă multe persoane se tem de riscul creşterii colesterolului mai ales din cauza consumului de gălbenuş de ou.

Nutriţionistul Igor Strokov a devăluit care este momentul ideal al zilei când poţi mânca ouă fără să te îngraşi. Potrivit acestuia, nu este indicat ca ouăle să fie mâncare la micul dejun. În schimb, un ou fiert sau o omletă pot fi o variantă bună ca gustare între mese, datorită aportului crescut de proteine.

„“Proteinele stimulează metabolismul şi, printre altele, ajută la menţinerea şi creşterea masei musculare”, a explicat specialistul.

Sursă foto: Ben Kolde/Unsplash

O astfel de gustare consumată în timpul zilei înlătură senzaţia de foame, asigurând saţietatea dintre mese. În plus, înlătura nevoia de a ronţăi dintre alimente pline de calorii, zaharuri şi grăsimi.

Potrivit medicului, corpul are nevoie de multă energie pentru a neutraliza proteinele, în special în timpul somnului. Acest lucru stimulează, la rândul său, arderea grăsimilor, asigurând o pierdere sănătoasă în greutate.

Oul oferă protecţie cardiovasculară

Din analiza unui ou de mărime medie – 60 g, rezultă 33,4 g albuş şi 16,6 g gălbenuş, care au următoarea compoziţie: energie – 75 kcal, apă – 37,7 ml, proteine – 6,25 g, lipide – 5,01 g, carbohidrați – 0,61.

Specialiştii sugerează consumul de până la 7 ouă pe săptămână, care poate oferi protecție cardiovasculară. În schimb, persoanele cu diabet ar trebui să limiteze consumul zilnic de colesterol la maximum 200 mg/zi.

Precauţii speciale sunt recomandate persoanelor cu afecţiuni digestive, metabolice sau cardiace, care trebuie să respecte regimul igieno-dietetic (fără dulciuri, grăsimi şi sare) şi medicamentos.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel