Sari la conținut

Băutura neagră care curăță ficatul peste noapte. În plus reglează glicemia și te protejează de cancer

Sursă foto: Shutterstock
Lichior de nuci verzi. Beneficii pentu sănătate

Lichiorul de nuci sau nocino este un lichior de nuci verzi. Nucile verzi sunt, simplu spus, nuci necoapte care sunt culese la mijlocul sezonului. Acest lucru ar putea avea loc într-o lună diferită în diferite țări.

Prima relatare scrisă despre producția de nocino a venit din zilele Imperiului Roman, când soldații romani au aflat despre practica de la tribul celtic pict din estul Scoției. În fiecare an, pe 24 iunie, în timpul festivităților solstițiului de vară, picții păgâni adunau nuci pentru a le turna cu alcool pentru o băutură despre care se crede că conține proprietăți supranaturale.

În căutare de nuci verzi pentru lichior

Pentru a face un nocino, primul pas este să obțineți nuci verzi! Odată ce ai nucile verzi, trebuie să ai grijă de ele în timp ce lucrezi cu ele pentru orice rețetă.

Rețineți că nucile verzi lasă pete încăpățânate ca un marker permanent. Nucile verzi eliberează sucul care pătează tot ce atinge în maro închis – degetele tale, masa de tăiat, hainele și toate ustensilele culinare. Prin urmare, purtați mănuși atunci când tăiați nucile și manipulați bucățile tăiate. Lucrați la o placă de tăiat pe care apoi o puteți arunca sau este doar una mai veche.

Prepararea lichiorului din nuci verzi

Pentru prepararea băuturii veți avea nevoie de mai multe grupuri de produse și ustensile.

Ingrediente

  • 1 kg nuci verzi
  • 2 lamai mari
  • 1 kg de zahar sau miere de albine
  • jumatate de baton de vanilie sau 3-4 pliculete zahar vanilat
  • 4-5 l tuica, palinca, vodca, rachiu.

Mod de preparare lichior de nuci verzi

Rețeta este oferită de Gina Bardea.

  • Se taie nucile verzi in 2-3-4 bucati. Obligatoriu folositi manusi groase, de menaj, sa nu va patati mainile.
  • Se pun nucile intr-un borcan incapator (eu am folosit de 3 l), se adauga lamaia, vanilia si zaharul.
  • Se pune capacul si se agita borcanul bine.
  • Se lasa in camara pentru 2 saptamani, pana cand se dizolva tot zaharul si se formeaza un sirop gros. Se mai agita borcanul zilnic.
  • Dupa acest timp se scurge siropul si se adauga 1-2 l de rachiu, tuica, palinca sau vodca. Se mai lasa 2-3 luni in camara.
  • La final se strecoara iar, prin tifon, si se mai adauga tuica sau vodca dupa gust, inca 2-3 l. Sa fie dulce si aromat dupa cum doriti.
  • Se pune in sticle, se sterg, se eticheteaza si se duc in camara.

Beneficiile pentru sănătate ale nucilor verzi

Sursă foto: Pixbay

Nucile verzi sunt folosite în scopuri culinare și medicale. Din ele se prepară dulciuri și marinate, precum și infuzii vindecătoare și sunt, evident, potrivite pentru prepararea băuturilor alcoolice.

Compoziția lor utilă include vitamina C, vitaminele B1, B2, B3, B8, vitamina E și alți nutrienți precum compuși aromatici, proteine, iod, acizi organici, acizi grași polinesaturați, flavonoide, calciu, potasiu, magneziu și fosfor.

Nucile verzi sunt, de asemenea, bogate în acizi grași omega-3 pe bază de plante, care contribuie la protecția sănătății cardiovasculare și a creierului.

Nucile în general se dovedesc foarte utile în multe boli precum diabetul, bolile de inimă, controlul greutății, scăderea tensiunii arteriale, cancerul, reducerea inflamației și altele.

De aceea, le recomandam pentru consum sub orice forma, inclusiv in bauturi placute pentru zilele calduroase de vara sau serile inghetate de iarna.

 

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel