Din cuprinsul articolului
Prefectura Brăila a anunţat că specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică au confirmat încă două cazuri de meningită cu virusul West-Nile.
Este vorba despre o femeie de 83 de ani, care a murit în 4 septembrie, dar şi despre un bărbat de 62 de ani, cu evoluţie favorabilă a bolii.
Sursa citată de News.ro a precizat că femeia cu domiciliul şi expunerea în localitatea Ulmu, a fost internată în data de 01.09.2023, pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu diagnostic de Meningită acută. Pacienta a fost transferată, în 2 septembrie, în Secţia ATI a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă severă de boală, cu evoluţie nefavorabilă. ”În data de 04.09.2023 pacienta a decedat”, anunţă Prefectura Brăila.
De asemenea, este vorba despre un bărbat de 62 ani, cu domiciliul în satul Plopi şi expunerea la domiciliul flotant din localitatea Lacu Sărat, la o fermă de bovine, internat în data de 06.09.2023, pe Secţia Boli Infecţioase a Spitalului Clinic de Urgenţă Brăila, cu o formă uşoară de boală, cu evoluţie favorabilă.
”Menţionăm că acestea sunt cazurile 3 şi 4 confirmate de meningită cu virus West Nile pe teritoriul judeţului Brăila în perioada de supraveghere 5 iunie – 31 octombrie 2023”, a mai precizat Prefectura Brăila.
DSP Brăila recomandă, în cazul simptomelor severe, prezentarea de urgenţă la medic. De asemenea, instituţia a transmis unităţilor medicale din judeţ ca, pentru orice suspiciune de meningită / meningoencefalită / encefalită, sindrom febril de etiologie neprecizată, pacienţii în cauză să fie trimişi către Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Brăila.
Recomandările INSP pentru populaţie
* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);
* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.
Conform OMS, in 80% din cazurile de infectie cu West Nile la om, nu apar simptome. Doar 20% dintre persoanele infectate dezvolta febra West Nile in forma moderata sau severa.
Potrivit CDC, aprox. 1 din 150 de persoane infectate dezvolta o boala grava care afecteaza sistemul nervos central: encefalita (inflamatia creierului) sau meningita.
Simptomele bolii
- Dureri de cap
- Dureri musculare
- Dureri articulare
- Varsaturi
- Diaree
- Eruptii cutanate