Din cuprinsul articolului
Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, atrage atenţia că ”se reia trendul” plecării medicilor români în străinătate.
Potrivit acestuia, sistemele medicale din străinătate au ajuns să recruteze medici români încă înainte ca aceştia să se înscrie în Colegiul Medicilor, estimările arătând că jumătate dintre absolvenţii facultăţilor de Medicină pleacă înainte de a se înscrie în forul profesional al medicilor din România.
”Cam, estimăm noi, 50% din absolvenţii facultăţilor de Medicină din România pleacă fără să se înscrie în Colegiul Medicilor, pleacă direct în străinătate. Nu avem (o evidenţă – n.r.).
Noi ştim când medicii intră în sistem, pentru că fiecare medic trebuie să aibă aviz de liberă practică. Şi vedem câţi absolvenţi există în medicină, există în România în jur de 4.000, şi câte avize de liberă practică eliberăm anual, deci cam jumătate”, a afirmat Daniel Coriu la Medika Tv.
Care sunt ţările de destinaţie pentru medicii români
El a explicat faptul că cei mai mulţi absolvenţi de medicină din România pleacă în Franţa, Spania, Germania şi Italia, Marea Britanie, ţară cândva preferată de către medicii români, fiind mai puţin căutată de către absolvenţii de medicină pentru a profesa, după ieşirea acestei ţări din Uniunea Europeană, potrivit sursei citate de News.ro.
”Ne iau medicii şi ne iau medicii încă din rezidenţiat. Colegii mei mai tineri, rezidenţi în hematologie, aplică. Orice centru din Franţa imediat i-a luat”, a adăugat Daniel Coriu.
România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani, iar deficitul de personal medical calificat în anumite specializări sunt acute la nivelul întregii ţări. Deși, în prezent, „exodul medicilor” s-a temperat drastic, sistemul de Sănătate din România va rămâne ani buni sub spectrul deficitului medical, cu costuri umane și financiare uriașe, atrag atenţia specialiştii.