Din cuprinsul articolului
Staţiunea Băile Balvanyos este situată în judeţul Covasna, la poalele masivului Bodoc, la o distanţă de circa 20 km de Târgu Secuiesc şi 67 km de Sfântu Gheorghe şi o altitudine de circa 800 m.
Baile Balvanyos s-au format din contopirea a trei colonii de bai care au functionat odinioara. Cea mai veche este cea care se situeaza in pasul Balvanyos: Pucioasa din Turia (cuvantul „pucios” se refera la mirosul urat al hidrogenului sulfurat), deoarece in pestera Pucioasa din Turia s-au acumulat gaze terapeutice, pe peretele sale se gasesc picaturi de „vitriol” care au fost si sunt si azi folosite de oameni pentru tamaduirea si vindecarea proprie. Exploatarea turistica din punct de vedere balneologic a inceput din anul 1938.
Rocile vulcanice si sedimentare din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia a mai multor izvoare de apa minerala.
Multumita compozitei lor chimice sunt remarcabile in cure de baut, in tratamentele afectiunilor stomacale si intestinale; folosite in baile uscate cu gaz, adica in mofete, se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afectiuni de cord si ale sistemului vascular.
Datorita calitatilor terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale si emanatiilor post vulcanice prezentate sub forma de mofete, statiunea ofera oaspetilor excelente posibilitati pentru tratament precum si conditiile unei vacante de explorare a peisajul atragator al muntilor din imprejurimi sau ale vestigiilor istorice.
În total, în Balvanyos sunt 57 de izvoare. Toate conțin și fier, iar unele conțin și microelemente ca bromul, iodul și fluorul. În unele izvoare sunt prezente urme de metan și propan, iar altele conțin acid sulfuric. Unele sunt ușor radioactive.
Mofetele sunt în număr de 3, grota Puturoasă și mofetele amenajate din centrul stațiunii și cea de la Băile Csiszár. Gazul mofetei din Pasul Turia provenit din andezite cu hornblendă și biotit este sub raportul radioactivității, pe primul loc – în România
Afecțiunile ce pot fi tratate la Băile Balvanyos
Aici se pot trata afecțiuni precum:
- hipertensiune arterială;
- boli vasculare periferice;
- sindrom Raynoud; s
- crocianoză;
- livedo reticularis;
- insuficiență mitrală sau aortică;
- insuficiența venoasă cronică asociată cu boală ocluzivă aterosclerotică a membrelor inferioare;
- afecțiuni ale aparatului locomotor reumatismale;
- afecțiuni digestive,
- anemii;
- conjunctivite.
Proceduri practicate
- Băi calde cu ape minerale (sulfuroase, carbogazoase, feruginoase, calcice)
- Băi de plante
- Mofete (băi uscate cu gaz)
- Electroterapie
- Hidroterapie
- Gimnastică medicală, fitness
- SPA-uri
Atracții turistice în Băile Balvanyos și împrejurimi
- Lacul Sfânta Ana (13 km), singurul lac vulcanic din Europa, cu craterul complet
- Drumeții la Peștera Puturoasă (7 metri în adâncime), cea mai mare mofetă naturală din Europa
- Drumeții la Peștera Ucigașă, cea mai mare şi cea mai periculoasă dintre peşterile muntelui Puturosu. Peștera sau Grota Ucigaşă reprezintă urmele galeriilor minelor vechi de sulf iar gazul din grotă umple aproape în totalitate galeriile din aceasta.
- Tinovul Mohoș
- Cimitirul Păsărilor (galerie a unei mine sulfurice). Cimitirul Păsărilor are aspectul unei depresiuni umplute cu gazul emanat prin roci.