Din cuprinsul articolului
Pectina este un tip de fibră solubilă care ajută la scăderea colesterolului cu până la 10%, conform studiilor ştiinţifice realizate de-a lungul timpului. Pectina se găseşte în mai multe fructe precum: mere, struguri, citrice sau căpşuni.
Nutriționista Marina Sorokina recomandă consumul a două mere zilnic pentru beneficii maxime pentru sănătate, în special pentru prevenirea bolilor cardiovasculare şi a tulburărilor gastrointestinale. Medicul a exemplificat principalele cinci motive pentru care merele au proprietăţi terapeutice excelente pentru multe boli.
Astfel, vitamina C care abundă în acest fruct este un mijloc valoros și gustos de prevenire a răcelilor și gripei în perioada toamnă-iarnă. Suplimentarea lipsei de vitamine – pulpa conține peste 20 de vitamine și minerale: A, B1, B2, B2, B3, B6, C, E, P, PP, K, potasiu, fier, fosfor, zinc, magneziu, etc.
Acest efect se obține datorită nivelului ridicat de fier din mere. Pentru a evita problemele cu hemoglobina, în scop preventiv, nutriționistul recomandă consumul a 1-2 mere mari zilnic. Și, de preferință, roșii. Această proprietate se obține datorită prezenței potasiului și zincului în pulpa zemoasă, precum și a acizilor organici utili – malic, tartric și citric.
Topirea grăsimilor din sânge
Un nivel ridicat al colesterolului nu se manifestă printr-un simptom anume, de aceea singura metodă prin care putem afla ce valoare a colesterolului avem este în urma analizelor medicale specifice.
Curățarea intestinelor de toxine
Acest lucru se întâmplă datorită fibrelor care abundă în fruct. Cu toate acestea, merită să ne amintim că, dacă le coaceți sau le folosiți ca umplutură pentru plăcinte, atunci nu va rămâne aproape nicio fibră în ele. Tratamentul termic distruge substanța valoroasă.
Culoarea soiurilor roșii depinde de conținutul de pectină, a cărei cantitate crește pe măsură ce fructul se coace. Culoarea fructelor galbene și verzi depinde de prezența acizilor, potrivit actualno.com.
Proprietățile benefice sunt prezente în fiecare soi, dar focalizarea acțiunii lor benefice diferă în funcție de soiul lor.
Proprieţăţi medicale ale merelor roșii
- prevenirea aterosclerozei;
- eliminarea toxinelor;
- prevenirea cancerului și a cataractei;
- regenerarea celulelor hepatice;
- reglarea nivelului de aciditate a sucului gastric;
- creșterea nivelului capacității de muncă;
- întărirea părului și a unghiilor.
Proprieţăţi medicale ale merelor verzi
- efect benefic asupra smalțului dentar;
- eliminarea excesului de lipide din sânge;
- reducerea și prevenirea umflăturilor;
- ajută la pierderea în greutate;
- creșterea și reglarea acidității sucului gastric;
- prevenirea cancerului de colon;
- stimularea funcției intestinale;
- reducerea inflamației pielii;
Proprieţăţi medicale ale merelor golden (soiurile galbene)
- prevenirea bolilor vezicii biliare;
- normalizarea funcției biliare;
- tratamentul și prevenirea anemiei;
- îmbunătățirea proceselor digestive;
- reglarea tensiunii arteriale;
- eliminarea toxinelor;
- prevenirea cariilor.