Din cuprinsul articolului
Conform statisticilor, situația sănătății mintale în România este printre cele mai precare dintre statele membre ale Uniunii Europene, după cum arată indicele OMS 5 pentru sănătate mintală elaborat de OMS și Eurofound, una din agențiile de cercetare ale Comisiei Europene.
Potrivit datelor din Monitorul Social, care a publicat un infografic cu privire la incidența problemelor de sănătate mintală în România în comparație cu țările din regiune, dacă media indicelui de sănătate măntală în Europa este de 64 din 100 de puncte, România înregistrează unul dintre cele mai scăzute scoruri, cu 62 din 100. Spre comparație, Polonia înregistrează un scor de 63, iar Finlanda și Spania înregistrează printre cele mai ridicate scoruri, cu 67 și 68.
La întrebarea directă dacă în ultimele două săptămâni respondentul s-a simțit tot timpul sau cea mai mare parte din timp singur(ă) și izolat(ă) / abătut(ă) și deprimat(ă), România a înregistrat din nou unul dintre cele mai îngrijorătoare scoruri, cu aproape 10% din populație răspunzând pozitiv la ambele întrebări. Media europeană este de doar 6% din populația de peste 15 ani.
Românii încă fug de specialiştii în sănătate mintală de teama de stigmatizare
Pe lângă faptul că românii înregistrează printre cele mai scăzute scoruri legate de diagnosticarea şi tratarea bolilor psihice, cifrele arată și faptul că foarte puțini dintre români consultă un specialist în probleme de sănătate mintală.
Datele colectate de către Comisia Europeană arată că în 2014 5,5% din populația UE 27 a consultat un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru, iar această proporție a crescut la 6,5% din populație în 2019.
Doar 1.500 de medici psihiatri în toată ţara
În România, mai puțin de 1% din populație a consultat un psiholog, psihoterapeut sau psihiatru. Pentru boli precum depresia sau anxietatea procedura prevede ca pacientul să se adreseze medicului de familie de la care ia o trimitere către un psihiatru, face consultul şi mai apoi primeşte recomandare de psihoterapie. Dar, la nivel naţional, sunt doar 1.500 de medici psihiatri.
Specialiştii estimează că aproape 6 milioane de români suferă de tulburări mintale, în vreme ce doar un milion se află în evidenţe.
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Andrei Baciu, declară că se lucrează la debirocratizarea procedurii pentru decontarea psihoterapiei. În prezent, pentru o şedinţă de psihoterapie statul nu decontează mai mult de 135 de lei.
De regulă, un pacient are nevoie de 3-6 luni de psihoterapie, cu şedinţe săptămânale de cel puţin 45 de minute, costul unei şedinţe fiind cuprins între 150 şi 350 de lei.
Preţuri prohibitive la şedintele de psihoterapie
Deocamdată, mulți români suferă de probleme importante de sănătate mintală, dar rata de consultare a specialiștilor este foarte scăzută, una dintre posibilitele cauze fiind dată de dificultatea de a vedea un specialist în cadrul asigurării medicale, stigma atașată problemelor de acest tip, dar și de costul probitiv al orelor de terapie.
Conform unui calcul elaborat pe baza datelor provenite de la Asociațiile naționale de Psihoterapeuți, Eurostat, Eurofound, un român tipic ar trebui să lucreze aproape 20 de ore cu salariul mediu pe economie pentru a achita contravaloarea unei ședințe de terapie.
În comparație, un german, un finlandez sau un spaniol ar trebui să lucreze numai 9 ore plătite cu salariul mediu pe economie pentru acest tip de consultație, potrivit antena3.ro.