Din cuprinsul articolului
Embrion uman dezvoltat în laborator fără să folosească spermatozoizi, ovule sau un uter este proiectul dezvoltat cu succes de către cercetătorii de la Institutul Weizmann, informează BBC. Descoperirea a fost publicată în revista Nature.
Oamenii de știință de la Institutul Weizmann dezvoltă un model de embrion uman folosind celule stem, fără spermă sau ovule. Embrionul reprezintă prima stare a unei ființe vii de la fecundarea ovulului până la formarea deplină a organelor.
Acest remarcabil „model de embrion” a fost creat cu ajutorul celulelor stem și imită toate structurile importante care apar în timpul primelor etape de dezvoltare a embrionului.
În mod impresionant, acest model a produs chiar și hormoni care au dus la un rezultat pozitiv la un test de sarcină în laborator.
Studiile privind embrionul uman dezvoltat în laborator este controversat
Scopul final din spatele acestor modele de embrioni este de a oferi o abordare etică pentru a obține informații despre cele mai timpurii stadii ale vieții umane.
„Este o cutie neagră și nu este un clișeu – cunoștințele noastre sunt foarte limitate”, a declarat pentru BBC profesorul Jacob Hanna, de la Weizmann Institute of Science.
Deși ar putea fi fezabil din punct de vedere teoretic să se cultive organe folosind modele de embrioni, Dr. Nicholas Rivron, de la Institutul de Biotehnologie Moleculară din cadrul Academiei Austriece de Științe, subliniază că aceasta ar putea să nu fie cea mai bună abordare, cel puțin nu din punct de vedere etic.
În schimb, el sugerează să se concentreze pe organoizi, care sunt modele de țesuturi de organe derivate din celule stem, potrivit Medical News Today.
Organoizii pot ajuta oamenii de știință să exploreze modul în care se comportă celulele și chiar pot contribui potențial la dezvoltarea de organe.
Este interesant faptul că, cam în același timp cu cel mai recent articol despre modelele de embrioni, în Science a fost publicat un alt articol care detaliază modul în care cercetătorii de la Universitatea Harvard au creat prin bioinginerie structuri asemănătoare inimii umane.
Un embrion sintetic ar putea duce la tratamente pentru infertilitate, potrivit cercetătorilor
„Modelul nostru de embrion de șoarece nu dezvoltă doar un creier, ci și o inimă care bate, toate componentele care vor continua să alcătuiască corpul”, a declarat pentru CNN cercetătorul principal Magdalena Zernicka-Goetz, profesor de dezvoltare a mamiferelor și de biologie a celulelor stem la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.
„Este pur și simplu incredibil că am ajuns atât de departe. Acesta a fost visul comunității noastre timp de ani de zile și un obiectiv major al muncii noastre timp de un deceniu și, în sfârșit, am reușit.”
Cercetătorii își propun să treacă de la lucrul cu embrioni de șoarece la crearea unor modele de sarcini umane naturale.
Potrivit lui Zernicka-Goetz, multe sarcini umane nu avansează dincolo de stadiile incipiente, iar echipa speră că munca lor poate face lumină asupra acestei probleme.
Prin observarea embrionilor în laborator și nu în uterul mamei, oamenii de știință obțin informații valoroase despre procesul de dezvoltare, ajutându-i să înțeleagă de ce unele sarcini eșuează și cum să prevină astfel de probleme.
Deocamdată, cercetătorii au reușit să urmărească doar aproximativ opt zile de dezvoltare a embrionilor sintetici de șoarece, potrivit CNN.
Cu toate acestea, procesul se îmbunătățește continuu, iar aceștia obțin deja cunoștințe valoroase din experimentele lor, a explicat Gianluca Amadei, cercetător postdoctoral la Universitatea din Cambridge și unul dintre autorii studiului.