Sari la conținut

Vitamina care întărește memoria și luptă împotriva bolii Alzheimer

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Una dintre cele mai frecvente și cu cel mai mare impact asupra persoanelor în vârstă este Alzheimer, o boală degenerativă care afectează mii de oameni din întreaga lume și poate duce la deces.

Potrivit Mayo Clinic, „boala Alzheimer este o afecțiune a creierului care se agravează în timp. Se caracterizează prin modificări la nivelul creierului care au ca rezultat depozite de anumite proteine. În plus, aceasta face ca creierul să se micșoreze, iar celulele cerebrale mor în cele din urmă. Este cea mai frecventă cauză a demenței, un declin treptat al memoriei, gândirii, comportamentului și abilităților sociale.

În ceea ce privește stadiile bolii, experții spun că la început există o pierdere ușoară a memoriei, dar în stadiul final al bolii Alzheimer, oamenii își pierd capacitatea de a purta o conversație și de a reacționa la ceea ce îi înconjoară.

Persoanele cu Alzheimer trăiesc în medie opt ani de la apariția simptomelor, dar supraviețuirea poate varia între patru și 20 de ani, în funcție de vârstă și de alte condiții de sănătate, potrivit site-ului Alzheimer’s Association.

Ca și „restul corpului nostru, creierul se schimbă pe măsură ce îmbătrânim”, explică experții de la Asociația Alzheimer. Cei mai mulți dintre noi vor observa, la un moment dat, o capacitate de gândire mai lentă și probleme ocazionale în a-și aminti anumite lucruri”, notează organizația.

Asociația evidențiază câteva semne care pot trage un semnal de alarmă și cărora este important să le acordați atenție (indiferent de vârstă). În primul rând, există faptul de a uita lucruri învățate recent, întrucât partea creierului responsabilă cu procesarea noilor cunoștințe este una dintre părțile afectate inițial.

Vitamina B1

Potrivit Jurnalului cubanez de sănătate publică, un studiu a arătat importanța vitaminei B1 în fiziopatologia bolii Alzheimer (AD). De asemenea, acesta a inclus vitaminele A, E, C și B, care sunt considerate „protectoare ale acestei boli”.

„Vitaminele au fost folosite pentru tratamentul tulburărilor cognitive și al DA în mai multe studii. Aceste studii arată că vitaminele sunt un factor atât în prevenirea, cât și în tratamentul acestei boli”, a precizat site-ul de sănătate.

Site-ul Hogar Saludimpoe, pe de altă parte, consideră că citricele, datorită antioxidanților și prezenței vitaminei C, previn ca elementele „dăunătoare” să ajungă să provoace probleme la nivelul creierului.

Potrivit platformei, fructele și legumele reprezintă o alternativă „optimă” în scop preventiv; broccoli, sfecla roșie, spanacul și vinetele sunt cele mai importante. În cazul în care persoana este mai înclinată spre primul grup, câteva recomandări sunt afinele, prunele, cireșele și strugurii (în ceea ce privește aceștia din urmă, Neurology raportează că au antioxidanți care ajută la prevenirea acestui tip de demență).

Hogar Salud include carnea roșie printre alimentele recomandate deoarece include vitamina B, considerată una dintre cele mai importante pentru organul menționat mai sus, întrucât de ea depind multiple funcții în restul corpului. Aceasta poate fi găsită, de exemplu, în carnea de porc, pui, pește și năut, potrivit El Español.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel