Sari la conținut

Otrava din farfurie. Cele mai periculoase alimente care provoacă boli cardiovasculare mortale

junk food
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mancarea junk food creeaza dependenta

Din cuprinsul articolului

Anumite alimente din dieta tipic britanică ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale, potrivit concluziilor formulate în două studii recente.

În cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral.

Riscurile la care se expun britanicii

Specialistul în alimentaţie Henry Dimbley afirmă că aceste rezultate reprezintă „un semnal de alarmă” pentru Regatul Unit. „Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru.

Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul naţional de sănătate britanic – n.red.)”, a declarat el pentru cotidianul The Guardian.

Acelaşi cotidian raportează că Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenţi la Amsterdam că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol. „S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială”, a spus ea.

Potrivit spuselor sale, mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food, informează DPA, potrivit Agerpres.

Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani. Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.

Al doilea studiu a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.

În plus, cercetătorii au descoperit că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii. În schimb, persoanele care aveau mai puţin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puţin expuse în faţa riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel