Sari la conținut

Ce faci când ai un atac de panică? Sfaturi de prim ajutor care îți pot reduce anxietatea

atac de panica
Sursa foto: athiva Doctorul Zilei
Cum gestionezi atacurile de panica

Sfaturi simple pentru a gestiona atacurile de panică. Dacă ești într-o stare constantă de îngrijorare și continui să te gândești la tot ce se întâmplă sau s-ar putea întâmpla, este posibil să ai anxietate.

Mai exact, atacurile de panică sunt descrise drept episoade intense de frică, neliniște sau anxietate, care nu pot fi prevăzute sau calculate. Ele pot apărea oricând și oriunde, fără avertisment.

Atacul de panică poate cauza reacții fizice și psihice severe, deși nu există un pericol real. Tocmai pentru că nu putem prezice întotdeauna când vor apărea, este important să avem un plan de gestionare a acestora.

Cinci sfaturi simple pentru a gestiona atacurile de panică

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, devenim din ce în ce mai anxioți și, tocmai de aceea este important să recunoaștem toate simptomele. Dacă tu sau cineva pe care îl cunoști ai/ a avut constant anxietate și atac de panică, acest articol poate fi de ajutor pentru tine.

Cu toate acestea, înainte de a urma sfatul nostru, asigurați-vă că consultați un medic. Iată câteva sfaturi simple pentru gestionarea atacurilor de anxietate:

1. Amintește-ți că vei fi bine: Asigurați-vă că vă amintiți că este în regulă să vă simțiți anxioși și că sentimentul va trece în curând. A-ți aminti că ești în siguranță și că atacul va trece poate fi de mare ajutor. Mergeți cu gândul într-un loc fericit mental și începeți să vă gândiți la lucruri pozitive.

2. Concentrează-te pe respirație: În timpul unui atac de anxietate, respirația poate deveni rapidă și superficială. Practicați respirația profundă, inspirând lent și adânc pe nas și expirând pe gură. Concentrați-vă asupra respirației și numărați până la patru în timp ce inspirați, țineți apăsat timp de patru numărări și apoi expirați patru numărări. Continuați să repetați până când sunteți calm.

3. Fă-ți un kit de panică: Dacă suferiți constant de anxietate, asigurați-vă că aveți o trusă de panică. Puteți păstra o minge de stres, un parfum preferat sau o listă de afirmații.

4. Asigură-te că oamenii din jurul tău știu: Nu ar trebui să vă fie rușine sau teamă să cereți ajutor. Informați-i pe cei apropiați despre problemele dvs. de anxietate și atacurile de anxietate. Spuneți-le prietenilor apropiați și cereți-le ajutor fără să vă simțiți o povară.

5. Fă-ți un plan de acțiune: Dacă ați avut atacuri constante de anxietate, asigurați-vă că aveți un plan de acțiune. A ști dinainte ce veți face dacă aveți un atac de anxietate poate face situația mai puțin înspăimântătoare. Scrieți ce vă calmează și recitiți în timpul unui atac de anxietate.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel