Sari la conținut

Ciroza hepatică: Cât de mult crește riscul de cancer la ficat

afecțiuni hepatice
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro
Ce este insuficiența hepatică

Ciroza hepatică. Conform bazei de date GLOBOCAN, cancerul hepatic a fost printre cele mai frecvente trei cauze de deces prin cancer în 46 de țări și a fost printre primele cinci cauze de deces prin cancer în 90 de țări. Se estimează că numărul de noi cazuri de cancer hepatic pe an va crește cu 55% între 2020 și 2040, cu aproximativ 1,4 milioane de persoane diagnosticate cu cancer la ficat în 2040.

În consecință, până la 1,3 milioane de oameni ar putea muri de cancer la ficat în 2040 (cu 56,4% mai mult decât în ​​2020).

Studiul multicentric HEDS se referă la depistarea precoce a carcinomului hepatocelular.

K. Rajender Reddy si colegii si-au propus sa studieze prospectiv incidenta si factorii de risc pentru carcinomul hepatocelular intr-o cohorta de pacienti din SUA.

Studiul privind strategia de detectare precoce a carcinomului hepatocelular multicentric al Institutului Național de Sănătate din SUA (NIH) a înrolat pacienți cu ciroză care au fost supuși supravegherii standard pentru carcinomul hepatocelular.Datele demografice, istoricul medical și familial, etiologia bolii hepatice și caracteristicile clinice au fost evaluate pentru posibile asocieri cu apariția carcinomului hepatocelular.

Între 10 aprilie 2013 și 31 decembrie 2021, 1723 de pacienți cu ciroză hepatică au fost înrolați și au participat la studiu.

cancer
Sursa foto: arhiva doctorul zilei

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 2,2 ani (interval de urmărire, de la 0 la 8,7 ani), au fost înregistrate 109 cazuri de carcinom hepatocelular, corespunzând unei incidențe de 2,4 la 100 persoane-ani.

88 (81%) pacienți au avut cancer hepatic în stadiul BCLC foarte precoce sau precoce (0, A), 20 (18%) pacienți au avut un stadiu intermediar (B) și 1 (1%) nu a avut niciun stadiu raportat.

Analizele pentru investigarea factorilor de risc au fost limitate la 1325 de pacienți, inclusiv 95 de cazuri de carcinom hepatocelular, cu cel puțin 6 luni de urmărire.

Majoritatea erau bărbați (53%), obezi sau foarte obezi (indicele de masă corporală mediu IMC 30).

42% aveau antecedente de infecție cu virusul hepatitei C (VHC), 21% aveau boală hepatică alcoolică și 25% aveau boală hepatică grasă nealcoolică.

Paisprezece factori de risc pentru carcinomul hepatocelular au fost semnificativi statistic pe o bază univariată.

Subgrupul de multivariabile a inclus sexul (bărbații au avut o probabilitate mai mare de cancer hepatocelular), ani cu diagnosticul de ciroză hepatică (cu cât perioada este mai lungă, cu atât probabilitatea este mai mare), antecedente familiale de cancer hepatic, vârsta (cu cât vârsta la 5 ani crește mai mult). probabilitatea), obezitatea (obezitatea crește probabilitatea), creșterea aspartat aminotransferazei serice (AST), creșterea α-fetoproteinei serice (AFP) și albumină scăzută, potrivit Pro News.

În concluzie, acesta este cel mai mare studiu prospectiv și divers din punct de vedere geografic al pacienților cu ciroză din SUA care validează factorii de risc cunoscuți pentru dezvoltarea carcinomului hepatocelular (sex masculin, vârstă, obezitate, ani cu ciroză, antecedente familiale de cancer hepatic, creșterea aspartat aminotransferazei). și α-fetoproteina serică, valoare scăzută a albuminei).

Incidența carcinomului hepatocelular la pacienții cu ciroză hepatică a fost estimată la 2,4% la 100 persoane-ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel