Sari la conținut

Mare atenție!! Zeci de români au aflat că au o boală necruțătoare, în câteva zile de la testare

cancer de piele
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Consiliere psihologică pentru bolnavii cu cancer de piele

Mare atenție!! Zeci de români au aflat că au o boală necruțătoare, în câteva zile de la testare

La a treia ediție a campaniei ”Asumă-ți să fii sănătos”, mii de români au fost testați pentru depistarea unei boli necruțătoare. Este vorba despre cancerul de piele.

Carcinomul bazocelular este cea mai comună formă de cancer de piele la nivel mondial. Acest tip de cancer pune viața în pericol mai puțin decât melanomul, dar este un tip de cancer care în cele din urmă ucide pacientul.

Români depistați cu cancer de peiel

risc crescut de cancer de piele
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Dacă este diagnosticat devreme, carcinomul bazocelular are 90% șanse de recuperare. Cancerul de piele, fie că este vorba despre carcinom bazocelular sau carcinom cu celule scuamoase, se poate ascunde sub toate formele sale, cum ar fi plasturi, leziuni mici și chiar cosuri ale foliculilor de păr.

Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer

Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele. În cazul lui, comparativ cu alte forme de cancer de piele, timpul până la diagnosticare este mai important și extrem de important. Cu cât boala este depistată mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de supraviețuire. Timpul este la fel de important ca și îngrijirea medicală în diagnosticarea melanomului.

Așadar, incidența cancerului de piele a crescut considerabil în ultimii ani, iar dermatologii ne atenționează să fim atenți când cumpărăm cremele cu protecție solară. Trebuie alese în funcție de nuanța tenului și de anumite afecțiuni dermatologice. În plus, crema trebuie aplicată din două în două ore, inclusiv pe picioare. Și dacă intrăm în apă – chiar mai des.

Anul acesta, pe litoralul românesc, 39 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de piele, iar alte șase au fost suspectate a fi severe. Mulți români nu au o idee de bază despre cum să previi aceste boli, acestea sunt concluziile alarmante ale campaniei ”Asumă-ți să fii sănătos” derulată de Colegiul de Medicină Carol Davila din București în cinci stațiuni de pe litoral, potrivit Pro TV.

campanie 'Asumă-ți să fii sănătos''
Sursa foto: Doctorul Zilei

În șase zile, 4.757 de turiști au trecut prin corturile din Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp. 36 de experți și rezidenți din București au oferit consultații gratuite.

Din cei aproape 1400 de oameni care au fost evaluați de un dermatolog, 37 au fost diagnosticați cu carcinom și 2 cu melanom malign, adică diferite forme ale cancerului de piele. Iar alți 6 sunt suspecți de melanom.

Campanie
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Doar jumătate dintre persoanele consultate de medicii dermatologi foloseau creme cu protecție solară. Însă 80 la sută nu o aplicau corect – adică o foloseau o singură dată pe zi ori doar pe anumite părți ale corpului. Culmea este că 10% dintre oameni care au stat de vorbă cu medicii știau că există creme sau spray-uri care le pot proteja pielea împotriva razelor ultraviolete.

În cele 5 stațiuni s-a realizat și screeningul pentru sincromul metaboilic și osteoporoză, iar pentru prima dată au fost consultați și copii. Mulți dintre ei au fost depistați cu obezitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel