Din cuprinsul articolului
În zilele caniculare în special, o baie în apa mării sau în piscină este o metodă sănătoasă de răcorire, dar medicii atrag atenţia că înotul în condiții de siguranță se face ținând cont de câteva reguli.
Este vorba inclusiv de acordarea unei atenţii sporite la alimentele consumate înainte de îmbăiere. Astfel, diverși conservanți, zahărul sau mîncarea prea condimentată pot crește riscul de balonare și crampe abdominale. Acesta pot pune o presiune nedorită la nivelul abdomenului în timpul înotului.
Potrivit specialiştilor, una dintre cele mai importante reguli este evitarea înotului timp de cel puţin o jumătatea de oră sau chiar o oră după masă.
Băuturile carbogazoase şi energizante
Acest tip de băuturi balonează şi pot provoca apariţia deshidratării prin diaree sau chiar stări de vomă.
Alcool
La rândul său, alcoolul reduc vigilenţa şi abilitatea de a reacţiona rapid în cazul unui apariţiei unui obstacol sau a unei situaţii de pericolul în timpul înotului.
Mâncăruri grase şi condimentate
Mâncărurile grase şi intens condimentate pot provoca apariţia arsurilor la stomac, crampe abdominale sau senzaţia de greaţă şi nu sunt indicate înainte de înot, datorită poziţiei orizontale a corpului în timpul acestei activităţi fizice.
Legume cu multe fibre
De asemenea, specialiştii atrag atenţia că ar trebui evitate şi legumele de tipul fasole, mazăre, năut sau linte. Chiar dacă sunt benefice pentru sănătate, aceste alimente pot provoca apariţia crampelor abdominale, potrivit actualno.com.
Prăjiturile cu cremă și gogoșile
Acest tip de produse trebuie incluse le lista alimentelor ce nu ar trebui sub nicio formă consumate înainte de înot, fiind greu de digerat şi putând provoca apariția unor tulburări gastro-intestinale.