Din cuprinsul articolului
Pancreasul și consumul de cafea. După cum toată lumea știe, cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume, alături de ceai. Există multe dezbateri despre proprietățile benefice ale băuturilor cu cofeină pentru organismul nostru, dar un lucru este clar până acum. Cofeina este un puternic antioxidant care previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare și oncologice.
Dar, potrivit medicilor de specialitate, consumul de cafea afectează pancreasul, cea mai mare glandă din sistemul digestiv. Cafeaua, care are un puternic efect de stimulare a secreției, nu trebuie să se găsească în meniul alimentar pe care trebuie să-l urmeze pacientul.
Cafeaua și efectul ei asupra pancreasului
Sănătatea întregului sistem digestiv depinde direct de sănătatea și starea pancreasului. Secreția de suc pancreatic, producerea unui număr de hormoni importanți, reglarea activității digestive: pancreasul îndeplinește multe funcții foarte importante. Pentru a-i asigura sănătatea, este important în primul rând să mănânce corect.
Alegerea produselor utile pentru această glandă este destul de mare. Dar când vine vorba de băuturi, în special cele cu cofeină, provoacă adesea probleme digestive.
Mulți preferă să bea cea mai populară băutură cu cofeină pe stomacul gol, iar consumată dimineața, înainte de micul dejun sau între mese, când organismului simte puțină foame, poate deveni nociv.
Cofeina conținută în ea stimulează activitatea tuturor organelor digestive. Băutura revigorantă crește pofta de mâncare și în același timp are un efect iritant asupra membranelor mucoase ale organelor interne. În acest caz, este stimulată producția de enzime pancreatice, necesare pentru digestia alimentelor.
Dacă această băutură se bea pe stomacul gol, pancreasul funcționează la turație mică, precum și organele responsabile de procesul digestiv.
Pentru a menține sănătatea acestei glande și a sistemului digestiv în general, merită să urmați „regimul” corect de consum al băuturii cu cofeină. Cea mai importantă regulă este să nu-l bei pe stomacul gol – cel mai bine este să-l bei după fiecare masă. În acest caz, băutura va stimula activitatea digestivă și nu va afecta tractul digestiv.
În plus, nu trebuie să consumi multă cafea, mai ales daca au început deja problemele cu organul amintit. Este mai bine să limitați consumul de băutură revigorantă la 1-2 pahare pe zi, această cantitate este considerată inofensivă, potrivit specialiștilor.