Datorită conținutului crescut de antioxidanți și fitonutrienți, merele previn dezvoltarea cancerului, a hipertensiunii, a diabetului și a bolilor de inimă.
Merele conțin următorii nutrienți importanți:
- Vitamina C – un antioxidant natural puternic ce crește rezistența organismului la infecții și protejează împotriva efectelor dăuntoare ale radicalilor liberi, potrivit University of Maryland Medical Center.
- Complexul de vitamie B (riboflavină, tiamină și vitamina B 6) – aceste vitamine sunt cheia menținerii sănătății globulelor roșii și a sistemului nervos.
- Fibre alimentare – potrivit National Health Service, o dietă bogată în fibre previne dezvoltarea bolilor și creșterea colesterolului rău.
- Fitonutrienți – merele sunt bogate în compuși polifenolici. Acești fitonutrienți protejează organismul împotriva radicalilor liberi.
- Minerale precum calciu, potasiu și fosfor.
Mai multe cercetări sugerează că merele sunt unele dintre cele mai sănătoase alimente care nu ar trebui să lipsească din dietă.
Merele mențin creierul sănătos și previn demența
Conțin un antioxidant denumit quercetină care reduce moartea celulară cauzată de oxidarea și inflamarea neuronilor, potrivit unei cercetări realizate la Universitatea din Quebec.
Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că merele protejează neuronii împotriva stresului oxidativ, reducând astfel riscul de boli neurodegenerative precum Alzheimerul.
Reduc riscul apariției accidentului vascular cerebral (AVC)
Un studiu care a inclus 9 208 de bărbați și femei a scos la iveală că cei care au mâncat mai multe mere pe o perioadă de 28 de ani au avut cel mai mic risc de AVC.
Scad colesterolul rău
Un grup de cercetători de la Universitatea din Florida au demonstrat că merele sunt într-adevăr alimente minune. Ei au descoperit că femeile în vârstă care mănâncă mere în fiecare zi au un nivel de colesterol rău cu 23% mai scăzut și cu 4% mai mult colesterol bun.
Reduc riscul de diabet
Merele scad, de asemenea, și riscul de diabet. Un studiu care a inclus 187.382 persoane a arătat că cei care mănâncă trei porții de mere, struguri, fructe de pădure sau pere, pe săptămână își reduc cu 7% riscul de diabet de tip 2.
Combat cancerul de sân
Un măr pe zi ajută la prevenirea cancerului de sân, conform unei serii de studii realizate la Universitatea Cormell.