Din cuprinsul articolului
Obezitatea, recunoscută oficial ca boală cronică și în România. Tot mai mulți români se confruntă cu problema supraponderalității, ceea ce poate conduce la complicații grave în sănătate.
Specialiștii subliniază importanța recunoașterii obezității ca boală cronică și subliniază necesitatea implementării unor politici de sănătate publică pentru prevenire și tratament.
Numărul persoanelor care se confruntă cu dificultăți legate de greutatea corporală, inclusiv copii, adolescenți și adulți, este în creștere alarmantă. Conform unui studiu recent din 2021, unul din trei adulți cu vârste între 20 și 79 de ani suferă de obezitate.
Obezitatea, recunoscută ca boală cronică și în România
Cu toate acestea, din cauza faptului că obezitatea nu este încă recunoscută oficial ca boală, serviciile medicale pentru diagnosticare și tratament nu pot fi decontate, așa cum afirmă Gina Scutaru, medic șef în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, în compartimentul de Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.
”Obezitatea nici nu este considerată boală, deci, în România nu se decontează prin Casa de Asigurări o consultație de obezitate. Toți copiii cu obezitate care au venit la cabinet au fost cazuri pro bono, pentru că nu îi poți trece prin niciun sistem de decontare. Pur și simplu, investești din timpul personal ca să ajuți un copil să nu ajungă un adult cu probleme și să aibă parte de nişte sfaturi în adolescență sau chiar în copilărie – am avut și copilași până la 10 ani aduși de părinți cu obezitate,” a explicat dr. Gina Scutaru, pentru Rador.
În acest context, s-a propus ca obezitatea să fie oficial recunoscută ca boală cronică, iar această inițiativă a ajuns deja în Comisia de Sănătate a Senatului.
De asemenea, evaluarea comportamentelor care pot afecta sănătatea a fost inclusă în pachetul de servicii de bază oferite în cadrul asistenței medicale primare începând cu acest an. Aceste măsuri reprezintă o abordare semnificativă în lupta împotriva obezității și în promovarea unei sănătăți mai bune în rândul populației.