Din cuprinsul articolului
Tensiometrul clasic, de mărime unică, folosit de majoritatea cabinetelor medicale, ar putea fi periculos pentru sănătate, avertizează experții.
Un nou studiu, publicat luni în respectabila revistă JAMA Internal Medicine, a constatat că manșetele standard, sau „obișnuite”, pentru tensiunea arterială oferă rezultate „surprinzător de inexacte” pentru pacienții care au avut nevoie de o mărime diferită – în special pentru cei care au avut nevoie de manșete mai mari.
Citirile precise sunt incredibil de importante în diagnosticarea unor afecțiuni precum tensiunea arterială ridicată, cunoscută și sub numele de hipertensiune arterială – principala cauză a bolilor de inimă la nivel mondial.
Orientările clinice recomandă utilizarea manșetei care se potrivește cel mai bine brațului persoanei. Cu toate acestea, experții au constatat că profesioniștii din domeniul medical folosesc cel mai adesea manșete de dimensiuni medii. Acestea sunt, de obicei, singura dimensiune furnizată pentru monitoarele de tensiune arterială la domiciliu.
Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins au analizat valorile tensiunii arteriale de la 195 de adulți cu o gamă largă de circumferințe ale brațelor.
După ce s-au plimbat timp de două minute, participanților li s-a măsurat tensiunea arterială folosind trei dimensiuni diferite de manșete, în ordine aleatorie: dimensiunea normală, standard; o dimensiune adecvată, ajustată; și o a treia dimensiune care era fie prea mică, fie prea mare.
Ei au constatat că cei care aveau nevoie de o manșetă mică au raportat în mod constant valori scăzute ale tensiunii arteriale. În schimb, cei care aveau nevoie de o manșetă mare sau foarte mare au raportat măsurători ridicate ale tensiunii arteriale cu erori majore.
Studiul a constatat că efectele nu au variat în funcție de tensiunea arterială existentă sau de starea de obezitate a unei persoane.
Cât este de periculos acest lucru
„Am fost șocați de cât de mare a fost diferența”, a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Dr. Tammy Brady. „Nu mă așteptam la magnitudinea pe care am găsit-o”.
În cele din urmă, experții au concluzionat că abordarea tradițională, de tip „one-size-fits-all”, generează prea des citiri incorecte ale tensiunii arteriale care induc în eroare cadrele medicale, ceea ce duce la diagnostice și sfaturi de sănătate incorecte.
Echipa a sfătuit ca atât pacienții, cât și furnizorii de servicii medicale să fie mai bine educați cu privire la importanța utilizării manșetei potrivite – și a avertizat împotriva utilizării chioșcurilor publice de tensiune arterială.
„Poate avea implicații clinice cu adevărat semnificative”, a spus Brady.
Pentru cei interesați să își reducă tensiunea arterială, exercițiile fizice sunt considerate a fi chiar în capul listei, alături de o dietă sănătoasă, pierderea în greutate și renunțarea la fumat. Pentru un plan de antrenament specific pentru o inimă sănătoasă, un studiu recent a dezvăluit ce tipuri de exerciții ar putea fi cele mai eficiente.