Din cuprinsul articolului
Plecarea în vacanță poate crește riscul unui ucigaș tăcut și mortal.
Așteptarea pentru perioade lungi de timp în aeroporturi aglomerate, precum și statul pe scaune înguste în avion și zborurile pe distanțe lungi pot fi factori care pot duce la apariția acestei boli fatale.
Tromboza venoasă profundă (TVP) este un cheag de sânge într-o venă care poate avea consecințe fatale dacă nu este tratată. În mod normal, se găsește la nivelul piciorului, dar se poate deplasa către plămâni, provocând o embolie pulmonară care pune viața în pericol.
Călătoriile pot exacerba masiv această afecțiune, TVP fiind numită uneori „sindromul clasei economice”. Unele cercetări sugerează că este mai frecventă la cei care stau în partea din spate a avioanelor, dar se poate întâmpla oriunde.
Oamenii de știință spun că, de fapt, se datorează poziției de ședere, scaunelor strâmte și imobilității prelungite, care comprimă vasele de sânge și duc la acumularea de sânge. Un studiu din 2021 a constatat că o călătorie cu avionul mai lungă de opt ore a crescut riscul de a dezvolta TVP.
Indicele de masă corporală (IMC), vârsta, istoricul chirurgical, contraceptivele orale, terapia de substituție hormonală (HRT) și cancerul au făcut, de asemenea, ca oamenii să fie mai predispuși. Aproximativ una din 1.000 de persoane din Marea Britanie va dezvolta TVP în fiecare an, potrivit NHS. Se poate întâmpla oricui, dar cei de peste 40 de ani sunt cei mai expuși riscului.
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor afirmă: „Mai mult de 300 de milioane de persoane călătoresc cu zboruri pe distanțe lungi (în general, mai mult de patru ore) în fiecare an. Cheagurile de sânge, numite și tromboză venoasă profundă (TVP), pot reprezenta un risc grav pentru unii călători pe distanțe lungi.
„Aceștia se pot forma în venele profunde ale picioarelor în timpul călătoriei, deoarece stați nemișcați într-un spațiu limitat pentru perioade lungi de timp. Cu cât stați mai mult timp imobilizat, cu atât crește riscul”.
Simptomele TVP
NHS enumeră următoarele simptome:
- durere pulsatilă la un picior (rareori la ambele picioare), de obicei la nivelul gambei sau al coapsei, la mers sau în picioare
- umflătură la un picior (rareori la ambele picioare)
- piele caldă în jurul zonei dureroase
- piele roșie sau întunecată în jurul zonei dureroase – acest lucru poate fi mai greu de observat pe pielea brună sau neagră
- vene umflate care sunt tari sau dureroase atunci când le atingeți
Aceste simptome pot apărea și în braț sau pe burtă dacă acolo se află cheagul de sânge. Din fericire, există câteva lucruri pe care le puteți face – atât înainte, cât și în timpul și după călătorie – pentru a vă reduce riscul.
Înainte de a călători ar trebui să evitați fumatul și să reduceți consumul de fast-food. În timpul călătoriei, hidratați-vă, purtați șosete de compresie, mențineți-vă activi și puteți chiar să cereți un upgrade. Apoi, când vă întoarceți acasă sau la destinație, este important să vă mențineți în mișcare.