Din cuprinsul articolului
Cei născuți în baby boom-ul de după cel de-al Doilea Război Mondial, între 1945 și 1965, au de 5 ori mai multe șanse de a avea hepatită C decât adulții în vârstă.
Tocmai de aceea, autoritatile de sanatate din SUA le recomandă persoanelor care fac parte din Generația Baby Boomer să se testeze pentru hepatita C.
Se crede că cei mai mulți Baby Boomersii s-au infectat în anii 1960 până în anii 1980, când transmiterea hepatitei C a fost cea mai mare, potrivit CDC.
3 din 4 persoane cu hepatită C sunt din Generația Baby Boomers
În 2012, CDC a recomandat în mod oficial tuturor Baby Boomers-ului să facă un test de sânge unic, iar cei cu risc crescut din alte motive să fie testați. Lăsată nediagnosticată și netratată, VHC este mult mai letal în rândul vârstnicilor baby boomers.
Hepatita C poate duce la ciroză, cancer hepatic și insuficiență hepatică.
Există, de asemenea, din ce în ce mai multe dovezi că hepatita C cronică sau pe termen lung este asociată cu un risc crescut de boli în afara ficatului. Acestea includ boli de inimă și rinichi, precum și diabet.
Alte populații care prezintă un risc crescut includ cei care și-au injectat vreodată droguri ilegale, cei cu infecție cu HIV și copiii născuți din mame HCV pozitive.
Semne și simptome pe care să nu le ignori
Din păcate, majoritatea oamenilor nu știu că sunt infectați, deoarece adesea nu există simptome, motiv pentru care este atât de important să fie testat printr-un test de sânge numit test de anticorpi hepatitei C.
Dar, pentru cei nou infectați cu hepatita C acută, există uneori semne, inclusiv:
- febră,
- oboseală,
- urină închisă la culoare,
- scaun de culoarea argilei,
- dureri abdominale,
- pierderea poftei de mâncare,
- greață,
- vărsături,
- dureri articulare,
- icter.
Hepatita C este o boală hepatică răspândită în principal prin contactul cu sângele de la o persoană infectată. Acest lucru se întâmplă de obicei prin practici de injecție nesigure, sterilizarea inadecvată a echipamentului medical și transfuzia de sânge necercat.