Din cuprinsul articolului
Cancerul de stomac începe adesea de la ulcere sau o infecție bacteriană care prinde rădăcini în mucoasa stomacului.
Potrivit Societății Americane de Cancer, cancerul de stomac este în declin, dar rămâne una dintre principalele cauze de deces cauzate de cancer la nivel mondial.
În 2020, Societatea Americană de Cancer a estimat că 27.600 de cazuri noi de cancer de stomac vor fi diagnosticate în Statele Unite și că aproximativ 11.000 de americani ar muri din cauza cancerului de stomac.
Infecția bacteriană care poate duce la cancer
Helicobacter pylori, sau H. pylori, este o infecție bacteriană comună care poate provoca ulcer peptic, precum și gastrită și cancer de stomac.
Se crede că aproximativ jumătate din populația lumii are infecție cu H. pylori, deși mulți s-ar putea să nu experimenteze niciun simptom al infecției sau să dezvolte ulcere sau cancer de stomac.
Bacteriile H. pylori se pot transmite de la o persoană la alta prin contact direct cu saliva, vărsăturile sau materii fecale. De asemenea, poate fi trecut prin alimente sau apă contaminate.
Simptomele infecției cu bacteria H. pylori
Aproximativ 30 până la 40 la sută dintre oamenii din SUA fac o infecție cu H. pylori. Majoritatea oamenilor pot să nu dezvolte niciun simptom de la infecție, dar simptomele pot include:
- Durere surdă sau arzătoare în abdomen
- Greaţă
- Pierderea poftei de mâncare
- Eructarea frecventă
- Balonare
- Pierdere în greutate inexplicabilă
- Dureri abdominale care se agravează atunci când stomacul este gol
Pentru a determina dacă aveți H. pylori, medicul dumneavoastră poate comanda un test de sânge, un test de respirație, un test de scaun sau poate efectua o endoscopie. Dacă aveți infecție cu H. pylori, aceasta poate fi tratată cu antibiotice.
În timp ce H. pylori nu duce întotdeauna la cancer de stomac, bacteria slăbește învelișul protector din stomac, făcând H. pylori unul dintre cei mai mari factori de risc pentru cancerul de stomac.
Ulcerele și H. pylori nu sunt singurele cauze sau factori de risc pentru cancerul de stomac. Alți factori de risc includ:
- Vârstă. Vârsta medie pentru diagnosticarea cancerului de stomac este de 68 de ani. Cei de peste 50 de ani prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta o infecție cu H. pylori.
- Obezitatea
- Un istoric familial de cancer de stomac
- O dietă bogată în alimente sărate și afumate și/sau săracă în fructe și legume vă expune un risc mai mare.
- Fumatul
- Polipi sau ulcere de stomac
- Inflamație cronică sau pe termen lung a stomacului