Sari la conținut

Lacul din România cu cea mai mare concentrație salină, unic în lume. Este cunoscut și ca „Marea Moartă a Transilvaniei”. Stațiunea balneară cu tratamente unice

lacul ursu
Sursă foto: Stiri de Cluj
Lacul Ursu, unic în lume

De peste 146 de ani, Lacul Ursu din Sovata este o minune a naturii! Lacul este unic la nivel european datorită unui fenomen natural special de heliotermie. Aceasta presupune încălzirea apei lacului diferit ca urmare a concentrațiilor saline distincte ale straturilor de apă. Un alt aspect al acestui proces îl reprezintă conservarea căldurii înmagazinate, prin prezența la suprafața apei sărate, a unui strat subțire de apă dulce de circa 10-15 cm, provenit dintr-un pârâu adiacent. Dar calitățile acestui lac nu se opresc aici.

Lacul Ursu și cele 3 recorduri mondiale

Un prim record mondial constă în faptul că Ursu este lacul helioterm cel mai mare şi mai cald din lume.

Al doilea record constă în faptul că este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare cu o vegetaţie bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp.

Iar al treilea record mondial constă în faptul că Lacul Ursu este singurul din lume a cărui dată de naştere se cunoaşte cu o precizie de un minut.

Ce este fenomenul de heliotermie

Apa Lacului Ursu este o adevarată sursă de sănătate. Fenomenul de heliotermie a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, și astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime. Efectele terapeutice ale apei și nămolului din lac sunt binecunoscute, acestea fiind esența tratamentelor în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii.

Apa și nămolul din Lacul Ursu au concentrații foarte ridicate de sare. De aceea, efectele asupra pielii sunt rapide, intense și de durată. Asistăm la binefaceri locale – mecanice, termice și chimice, dar mai ales efecte la distanță: detoxifierea profundă a țesuturilor și a organelor interne.

 Lacul Ursu
Sursă foto: Cazare Sovata

Perioada în care apa din Lacul Ursu are cele mai multe calități curative

Apa din Lacul Ursu are proprietăți curative maxime în perioada 1 iulie-15 august.

Mai exact, în perioada 1-25 iulie, temperatura crescută a apei la adâncimea de 1,5-2 metri este de 45-35 de grade Celsius, extrem de benefică pentru problemele ginecologice, de tip infertilitate feminină, boli inflamatorii cronice pelvine, sindroame premenstruale, și, de asemenea, pentru probleme reumatologice cornice.

Mai târziu, în perioada 25 iulie-15 august, temperatura apei la adâncimea de 1,5-2 metri scade spre 35-30 de grade Celsius, fiind utilă în:

– Ameliorarea afectiunilor aparatului locomotor (reumatism degenerativ – spondilartroze, gonartroze, coxartroze; reumatism inflamator în faza de remisiune – de exemplu spondilita anchilozantă; stări posttraumatice – stări postfracturi, luxații, entorse, postoperatorii – protezare de șold, genunchi, etc; afecțiuni ale țesuturilor moi – tendinite, tenosinovite, bursite, fibromialgie);

– Boli dermatologice – psoriazis, dermatită atopică, eczeme cornice;

– Insuficiențe hormonale – insuficiență ovariană, hipotiroidism – stări perimenopauză (pre – și menopauză instalată);

Oboseală cronică, stres cronic, insomnii cronice, psihastenie – prin efect de reechilibrare a sistemului nervos vegetativ.

Efectele nămolului de la Lacul Ursu

”Nămolul extras din Lacul Ursu este de tip sapropelic, cu conținut înalt de sare, substanțe minerale și organice (acizi humici, vitamine, biostimuline, compuși asemănători estrogenului).

Este grăsos, onctuos, cu hidropexie și termopexie ridicate. Adică, reține cantități mari de apă și ca urmare menține și cedează căldura foarte lent – aceasta făcând posibilă o sudație intensă și o detoxifiere profundă la nivelul pielii, cât și la nivelul organelor implicate în detoxifiere – sistem limfatic, ficat, rinichi, colon, plămâni.

Pielea devine intens hidratată, catifelată, luminoasă, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare, efectul emolient al carbonatului de calciu și efectul bacteriostatic al sării”, a explicat dr. balneolog Suzana Pretorian pentru Libertatea pentru femei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel