Sari la conținut

Caloriile bune vs. caloriile rele: cum le deosebești

Caloriile reprezintă cantitatea de energie bio-disponibilă ce poate fi prelucrată din alimente în urma proceselor de digestie, absorbție, metabolizare, exprimată în Kcal sau KJoule.

De ținut minte, însă că nu toate caloriile sunt la fel, ci există calorii ”bune” și calorii ”rele”.

Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, prin calorii „bune” înțelegem  calorii de înaltă calitate, vii, furnizate de macronutrienții alimentelor naturale, integrale. Aceste calorii nu îngrașă, ba mai mult, previn bolile și îmbătrânirea precoce. Caloriile vii ne dau energie și ne fac să ne simțim puternici și sănătoși.

Printre alimentele care furnizează acest tip de calorii se numără: fructele, legumele, lactatele, carnea slabă, ouăle, nucile, alunele, semințele.

”Calorii „ rele” sunt calorii de slabă calitate care provin din alimente rafinate, bogate în glucide, extrem de prezente astăzi în alimentația omului modern”, precizează prof. Mencinicopschi pe site-ul sau.

Alimentele care furnizează calorii rele sunt: zahărul rafinat alb, glucoza, fructoza, grăsimile rafinate și artificiale, alcoolul, alimentele industriale care combină făina albă cu grăsimi rafinate de origine animală sau vegetală, snaks-uri, chipsuri, produse de patiserie, cofetărie, băuturi răcoritoare, conserve de legume și carne, junk food.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel