Sari la conținut

Roaderea unghiilor îți poate ruina dinții. Iată de ce!

Roaderea unghiilor este un obicei comun atât la copii, cât şi la adulţi. E un gest la cer se poate recurge inconștient atunci când cineva este pierdut în gânduri, nervos sau plictisit.

Cu toate acestea, acest obicei aparent comun sau inofensiv poate avea consecințe nocive asupra sănătății dinților tăi și sănătății în general. Cauzele pentru care oamenii încep să-și roadă unghiile diferă adesea de la o persoană la alta. O teorie este că îi ajută să-și regleze emoțiile.

Cu toate acestea, acesta nu este cel mai sănătos mecanism de a face față presiunilor, în special pentru că ar putea afecta definictiv zâmbetul unei persoane.

Roaderea unghiilor şi sănătatea dentară

Potrivit American Dental Association, mușcatul unghiilor vă poate ciobi sau crăpa dinții. Dacă aveți aparat dentar, atunci mușcatul unghiilor poate crește și riscul de resorbție a rădăcinii și pierderea dinților.

Potrivit cercetărilor, persoanele care își mușcă unghiile sunt mult mai susceptibile de a dezvolta bruxism – actul neintenționat de a scrâșni dinții. Acest obicei poate duce în continuare la:

  • dureri de cap,
  • dureri faciale,
  • gingii în adâncime,
  • sensibilitate dentară,
  • pierderea dinților.

40% dintre copii și aproape jumătate dintre adolescenți își mușcă unghiil

În afară de deteriorarea dinților, mușcatul unghiilor poate crește, de asemenea, expunerea la bacterii. Deși pot părea curate, unghiile pot adăposti bacterii periculoase care cauzează boli, cum ar fi E. coli și salmonella.

Când vă mușcați unghiile, aceste bacterii se pot transmite de la degete la gură și intestin. Acest lucru poate duce la infecții gastrointestinale severe.

Persoanele care își mușcă în mod obișnuit unghiile prezintă, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta paronichie – o infecție urâtă a vârfurilor degetelor care provoacă roșeață, umflare și puroi care trebuie drenat chirurgical din patul unghiei.

Copiii și adolescenții par cei mai predispuși să se muște unghiile. Unele estimări sugerează că aproape 40% dintre copii și aproape jumătate dintre adolescenți își mușcă unghiile.

Sfaturi pentru a renunța la acest obicei

Deși acest lucru ar putea fi mai ușor de spus decât de făcut, iată câteva trucuri pentru a scăpa de acest obicei „automat”. The American Academy of Dermatology Association recomandă următoarele:

  • Ține unghiile tăiate scurte.
  • Aplică ojă cu gust amar pe unghii.
  • Înlocuiește obiceiul de a roade unghiile cu un obicei bun. De exemplu, când ai chef să-ți muști unghiile, încearcă să te joci cu o minge de stres.
  • Identifica declanșatorii. Înțelegând ce vă face să vă mușcați unghiile, vă puteți da seama cum să evitați aceste situații.
  • Încearcă să renunți treptat să îți muști unghiile. Poți începe prin a încerca să nu mai muști un set de unghii și apoi să continui cu celelalalte.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel