Sari la conținut

Boala care ucide în liniște. Simptomele apar abia în fazele foarte avansate

hepatita C; boala care ucide
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
hepatita c este o boala periculoasa

În fiecare an, data de 28 iulie marchează Ziua Mondială a Hepatitei, cu scopul de a aduce o singură temă în centrul atenției la nivel mondial, pentru a crește gradul de conștientizare a poverii globale a hepatitei virale și pentru a influența realizarea unor schimbări care facilitează prevenția, diagnosticul și tratamentul hepatitelor. Această dată onorează ziua de naștere a profesorului Baruch Samuel Blumberg, laureat al premiului Nobel, descoperitorul virusului hepatitei B.

Potrivit specialiștilor, combinate, hepatitele B și C provoacă 1,1 milioane de decese și 3 milioane de noi infecții în fiecare an. În plus, 350 de milioane de oameni trăiesc cu hepatită virală cronică. 3.000 de oameni mor în fiecare zi din cauza hepatitei. Aceasta înseamnă că o persoană moare de hepatită la fiecare 30 de secunde.

Peste 8.000 de noi infecții cu hepatita B și C apar în fiecare zi, adică peste 5 infecții la fiecare minut. Dacă traiectoria actuală continuă, hepatita virală va ucide anual mai mulți oameni decât malaria, tuberculoza și HIV/SIDA la un loc până în 2040.

Oameni mor în fiecare zi din cauza hepatitei

Hepatita B și C, boala care ucide în liniște. Simptomele apar abia în fazele foarte avansate

Există 5 tipuri de virusuri ale hepatitei – A, B, C, D și E. Toate pot provoca o infecție acută și o inflamație a ficatului, dar infecția cu virusurile hepatitei B, C și D poate duce, de asemenea, la o hepatită cronică care poate genera ciroză și cancer hepatic. Hepatitele virale B și C reprezintă provocări majore pentru sănătate și cauze profunde ale cancerului hepatic.

28 iulie marchează Ziua Mondială a Hepatitei

În regiunea europeană a OMS, se estimează că 15 milioane de persoane trăiesc cu hepatita cronică B și 14 milioane cu hepatita C. Majoritatea acestor persoane nu sunt conștiente de infecția lor și continuă să fie purtătoare de virus. Prin urmare, acestea prezintă un risc ridicat de a dezvolta o boală hepatică cronică severă și pot transmite, fără să știe, virusul altor persoane.

Eforturile de combatere a hepatitei virale ar trebui să se concentreze pe creșterea gradului de conștientizare a bolii, pe îmbunătățirea prevenției prin promovarea vaccinării, a sexului protejat și a practicilor de injectare sigure și pe asigurarea accesului echitabil la testare și tratament pentru toți cei care au nevoie de acesta.

În acest context, ziua Mondială a Hepatitei oferă o oportunitate de a intensifica eforturile naționale și internaționale privind hepatita, de a încuraja acțiunile și implicarea persoanelor, a partenerilor și a publicului și de a evidenția necesitatea unui răspuns global mai puternic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel