Sari la conținut

Simptomele tiroiditei Hashimoto. Medic: acesta este tratamentul pentru tiroida Hashimoto

tiroida
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Legătura dintre kilogramele în plus și glanda tiroidă

Tiroidita Hashimoto afectează aproximativ 14 milioane de adulți americani în fiecare an. Tiroidita Hashimoto este o tulburare autoimună prin care o defecțiune a sistemului imunitar provoacă inflamarea glandei tiroide. Adesea, persoanele care suferă de această boală pot avea ani de zile fără a prezenta niciun simptom al tiroiditei Hashimoto sau poate să aibă simptome ușoare, dar fără a le lega de o afecțiune tiroidiană.

Ce este tiroidita lui Hashimoto?

Tiroidita Hashimoto, cunoscută și sub denumirea de tiroidită limfocitară cronică sau boala Hashimoto, apare atunci când anticorpii și celulele imune dăunează glandei tiroide și scad capacitatea acesteia de a produce hormoni tiroidieni.

Dacă glanda tiroidă nu poate produce suficient hormon tiroidian, va apărea hipotiroidism. De asemenea, glanda tiroidă a unei persoane se poate mări și poate forma gușă.

Simptomele tiroiditei Hashimoto

Deoarece indivizii nu pot prezenta simptome sau simptome ușoare timp de câțiva ani, această boală poate rămâne nediagnosticată până când o persoană fie dezvoltă gușă (glanda tiroidă mărită) fie i se prelevează analize de sânge care dezvăluie teste tiroidiene anormale. Când apar simptome, acestea sunt în general înrădăcinate în niveluri scăzute de hormoni tiroidieni sau având presiunea de la o tiroidă mărită.

Adesea, primul semn al tiroiditei Hashimoto este umflarea nedureroasă a glandei tiroide, adesea denumită gușă. Glanda tiroidă se găsește în partea din față a gâtului, sub laringe. Mărirea (gușa) exercită presiune asupra țesuturilor înconjurătoare, provocând dificultăți de înghițire, dificultăți de respirație și o voce răgușită.

Pe măsură ce tiroidita Hashimoto continuă, aceasta poate provoca hipotiroidism. Tiroidita Hashimoto este o boală autoimună care afectează fiecare zonă a corpului.

Severitatea simptomelor lui Hashimoto depinde de nivelul deficitului de hormoni tiroidieni.

Unele dintre cele mai comune simptome ale tiroiditei Hashimoto includ următoarele:

  • Ceața creierului și pierderea memoriei – Hipotiroidismul lui Hashimoto afectează creierul și poate provoca o serie de simptome legate de creier, inclusiv pierderea memoriei și ceața creierului. Alte simptome neurologice includ demența și confuzia. De obicei, aceste simptome sunt reversibile cu un tratament eficient.
  • Constipație – Organismul care produce subproducție hormoni tiroidieni va încetini în general. Chiar și mușchii tractului digestiv care ajută la trecerea scaunului vor deveni mai lenți. Hipotiroidismul slăbește aceste contracții musculare, ceea ce scade mișcările intestinale și provoacă constipație.
  • Piele uscată – Când producția de hormoni tiroidieni încetinește, procesele corpului sunt modificate. Pielea poate dezvolta linii fine și riduri sau poate deveni solzoasă cu crăpături adânci.
  • Oboseală – Persoanele cu Hashimoto pot experimenta oboseală în exces cu dorința de a dormi mai mult . Poate fi dificil să te trezești dimineața.
  • Senzație de frig – Glanda tiroidă ajută la controlul temperaturii corpului și este ca generatorul corpului. Fără destui hormoni tiroidieni, temperatura corpului scade. O persoană cu boala Hashimoto poate observa, de asemenea, că transpira mai puțin.
  • Retenție de lichide – Tiroidita lui Hashimoto provoacă umflături și retenție de lichide, cunoscută sub numele de edem. Adesea, umflarea apare la nivelul feței, în jurul ochilor și la nivelul mâinilor și picioarelor.
  • Căderea părului – Hashimoto poate provoca căderea difuză a părului. Acest tip de cădere a părului se numește alopecie autoimună. Căderea părului este adesea reversibilă odată ce hormonii tiroidieni sunt normalizați.
  • Infertilitate – Femeile cu boala Hashimoto au un risc crescut de infertilitate.Nivelurile alterate ale hormonilor tiroidieni afectează ovulația, iar unele femei cu hipotiroidism nu ovulează, ceea ce permite eliberarea unui ovul pentru fertilizare.
  • Sângerări menstruale neregulate, prelungite sau excesive – Problemele tiroidiene pot afecta ciclurile menstruale. Perioadele pot fi mai grele decât în mod normal sau ciclul devine neregulat.
  • Dureri nespecifice și rigiditate în articulații și mușchi – O glanda tiroidă care funcționează prost poate provoca inflamație sistemică. Acest lucru duce la rigiditate și durere în articulații și mușchi.
  • Față umflată – Hipotiroidismul care apare cu tiroidita Hashimoto încetinește funcțiile vitale ale corpului. Vocea poate deveni răgușită, expresiile faciale se pot toci, pleoapele pot cădea, iar fața poate deveni umflată.
  • Frecvență cardiacă lentă – Hormonii tiroidieni afectează ritmul cardiac. Cu scăderea hormonilor tiroidieni, inima poate bate între zece și douăzeci de bătăi pe minut mai puțin decât în mod normal.
  • Rărirea sau fragilitatea părului – Hashimoto poate afecta scalpul cu o scădere a fluxului de oxigen. Această scădere a fluxului sanguin poate cauza rărirea părului sau părul fragil.
  • Creștere în greutate – O persoană cu tiroidita Hashimoto se confruntă adesea cu creșterea în greutate. Această creștere în greutate poate fi cauzată de balonare de la un echilibru electrolitic alterat sau de o simplă încetinire a metabolismului.

Levotiroxina, tratament de bază pentru tiroidita Hashimoto

Dr.Alexandra Khalid: „Tratamentul, din cauză că boala este una distructivă, presupune exclusiv înlocuirea funcției tiroidiene pierdute, înlocuirea producției de hormon tiroidian. Acest lucru se face prin administrarea de levotiroxină.

Levotiroxina este o substanță folosită de foarte mult timp, un hormon tiroidian sintetic care este extrem de bine tolerat de către pacient. Este un medicament extraordinar de bine tolerat și recomandat pentru pacienții de orice vârstă.

Levotiroxina este singura variantă de tratament și o găsim sub formă de pastile sau de sirop. Prin urmare, orice pacient poate să-și administreze acest tratament, bineînțeles la recomandarea medicului”.

„Tratamentul trebuie administrat toata viața”

„Este foarte important ca pacientul să înțeleagă că odată ce a pierdut o parte din funcția tiroidiană, ea nu va mai fi preluată de niciun alt organ. De aceea, atunci când începem acest tratament, va fi necesar să îl luăm toată viața.

Sunt foarte rare cazurile în care se mai poate recâștiga puțin din funcția tiroidiană. De exemplu, dacă am dat pacientului tratament și era într-o perioadă extrem de stresantă, suferea de anumite boli sau a trecut prin anumite intervenții, mai poate să recupereze un pic din funcția tiroidiană, dar să scape de tratament complet nu se va întâmpla.

Tratamentul se ia toată viața

Tratamentul se ia toată viața, trebuie administrat cu regularitate și trebuie să venim la controale periodic pentru a ne asigura că necesarul hormonal este substituit corespunzător”.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel